2021. Április 23. péntek
A madárinfluenza H7N9-es típusú vírusával fertőzötteknek körülbelül 40 százaléka nem érintkezett szárnyasokkal, illetve nem járt olyan környezetben, ahol madarakkal találkozhatott volna - közölte egy járványkutató főorvos kijelentése nyomán a kínai média csütörtökön.

A szakemberek a jelenséget, illetve a vírus terjedésének módját még mindig rejtélyként kezelik. Ugyanakkor a kínai illetékesek és a WHO képviselői egybehangzóan azt állítják, nincs bizonyítékuk arra, hogy a vírus emberről emberre terjedne. A madárinfluenzával kapcsolatos központi rendelkezéseket kiadó egészségügyi főhatóság illetékese mindazonáltal elismerte, különleges körülmények között elképzelhető, hogy emberek egymást fertőzzék meg. De az ilyen esetek előfordulása rendkívül szórványos lehet - tette hozzá.

Ezzel kapcsolatban vizsgálják például a H7N9  első hivatalosan bejelentett  áldozatának a családját, mivel az elhalálozott  87 éves sanghaji férfi idősebb fia szintén a fertőzöttek között van.  A vírus terjedése továbbra is a keleti országrészben jellemző, de a Jangce folyó deltájának térségét elhagyva, immár a fővárosban és Közép-Kínában is megjelent a H7N9 vírus. Kínában a legfrissebb jelentések szerint eddig 87 fertőzést regisztráltak, 17 esetben a betegség halállal végződött. A H7N9 ellen  nincs oltóanyag, kifejlesztése folyamatban van. Korábbi jelentések szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) külföldi szakértőkből álló csoportot küld egyhetes tényfeltáró körútra Kínába.


Forrás: MTI
2013. 04. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés