2024. Május 18. szombat
November közepétõl az ország mintegy 65 gyógyszertárában minimális összeg ellenében a gyógyszerészek segítségével bárki megmérheti saját vércukorszintjét.

A szolgáltatásra többek között a patikák kirakatában feltûnõ narancssárga felkiáltójel is felhívja a figyelmet, ami egyben a programnak, valamint a kampányt elindító az "Egy csepp figyelem" nevû Alapítványnak is jelképe.

A vércukorszintjükre kíváncsi vásárlók a patikában az egyszer használatos vércukormérõ csíkot és tût 195 forintért vásárolhatják meg, míg a vércukorszintértéket kimutató mérõkészüléket a patikus adja. Az aprócska tûszúrás természetesen elhanyagolható fájdalommal jár, cserébe a látogatók megtudhatják, hogy a mért értékekkel szükségese a háziorvosukhoz fordulni és alaposabb kivizsgálást kérni.

A programban részt vevõ patikákban az érdeklõdõk további információs kiadványokat is találnak, melyekbõl tájékozódhatnak a különbözõ rizikótényezõkrõl, a diabétesz különbözõ típusairól, valamint arról, hogy a kapott vércukorszintérték mit jelent. Az információs anyagok arra is felhívják a figyelmet, hogy a gyógyszertári mérés csupán tájékoztató jellegû adat, a pontos értékeket laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálattal lehet megállapítani.

A vércukorszintmérést propagáló kampányt Erõs Antónia, az ismert televíziós személyiség által alapított szervezet indította. Az akciót beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy a patikákban is hozzáférhetõ módszer elsõsorban azoknak nyújthat segítséget, akik esetleg még nem tudják magukról, hogy cukorbetegek.

A legfrissebb kutatások szerint félmillió embernek magasabb a vércukorszintje a normálisnál, anélkül hogy tudna róla. Ez azért jelent komoly problémát, mert az idõben nem kezelt cukorbetegség hosszú távon érkárosodást, majd vesebetegséget, vakságot és infarktust okozhat. Ezeket a szövõdményeket el lehet kerülni, ha már a korai stádiumban megfelelõ orvosi kezelést kap a beteg.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy bár jelenleg csupán 65 patika vesz rész a programban, az alapítvány szeretné elérni, hogy egy éven belül minden megyében több helyen, különösen a diabetológiai centrumok közelében legyen olyan gyógyszertár, ahol a betegek a patikus segítségével bármikor megmérhetik a vércukorszintjüket.

2005. november 24.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés