„A tejtermékek, a kalciumban gazdag más élelmiszerek és kalciumpótlók fogyasztása férfiak és nők esetében is együtt járt az emésztőrendszeri rák kockázatának csökkenésével” – írják a tanulmány szerzői, akik az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet felmérésében közel háromszázezer férfira és kétszázezer nőt vizsgáltak.
A nők esetében a több kalciumot (napi 1881 milligrammot) fogyasztók egyötödénél 23 százalékkal volt kisebb a rák kockázata, mint a kisebb mennyiséget (napi 494 milligrammot) fogyasztóknál. A kockázat csökkenése különösen megfigyelhető volt a vastagbélrák esetében.
A férfiaknál a nagyobb mennyiségű kalciumot (napi 1530 milligrammot) fogyasztók 20 százalékánál 16 százalékkal csökkent a vastagbélrák kockázata a kevesebb (napi 526 milligrammot) kalciumot bevivők egyötödéhez viszonyítva megjelent tanulmány szerint.
A kalcium és a tejtermékek rendszeres fogyasztása nem mutatott semmilyen kapcsolatot a prosztata-, a mellrák vagy az emésztőszervekét leszámítva az összes más daganatos megbetegedéssel – hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.
A kalciumról bebizonyosodott, hogy csökkenti a kóros sejtburjánzást és előidézi a gyomor és bélrendszer, valamint a mellkas sejtjeinek regenerálódását. Ezen kívül a kalcium semlegesíti az epét és a zsírsavakat, potenciálisan csökkentve így a vastagbél nyálkahártyájának sérülését.