Paresh Dandona és munkacsoportja évek óta tanulmányozza a táplálkozás és az érelmeszesedéses folyamat összefüggéseit. Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelző változásokat.
A vizsgálatban egészséges felnőtt önkéntesek vettek részt, akik 900 kilokalóriányi, sok telített zsírt és szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasztottak el – reszelt burgonyából készült rösztit, kolbászt, tojást, tésztát. Az étel vagy vizet, vagy 300 kilokalóriányi cukros vizet, illetve ugyancsak 300 kilokalóriának megfelelő – nagyjából három pohárnyi – narancslevet ittak.
Az étkezés előtt és után levett vér vizsgálata kimutatta, hogy jelentős mennyiségben megjelentek az érelmeszesedéses gyulladás folyamatára jellemző molekulák azoknak a vérében, akik vizet vagy cukros vizet ittak az egészségtelen ennivalóhoz.
Ezzel szemben a narancslé megivása teljes mértékben kivédte a kóros laboratóriumi változásokat. Azoknak a kóros sejteknek a megjelenése is elmaradt, melyek a zsíros, cukros étel hatására a vérben megjelentek. A kutatók szerint a narancslé ereket védő hatása a friss gyümölcsökben lévő flavonoidoknak köszönhető.