Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A friss narancslé ellensúlyozza a káros ételek hatását

Sikeresen gátolja a friss narancslé az egészségtelen, zsíros, cukros ételek okozta érkárosodást, aminek következményei, az infarktus és az agyi érkatasztrófa világszerte a halálozási statisztika első helyén állnak.

Paresh Dandona és munkacsoportja évek óta tanulmányozza a táplálkozás és az érelmeszesedéses folyamat összefüggéseit. Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelző változásokat.

A vizsgálatban egészséges felnőtt önkéntesek vettek részt, akik 900 kilokalóriányi, sok telített zsírt és szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasztottak el – reszelt burgonyából készült rösztit, kolbászt, tojást, tésztát. Az étel vagy vizet, vagy 300 kilokalóriányi cukros vizet, illetve ugyancsak 300 kilokalóriának megfelelő – nagyjából három pohárnyi – narancslevet ittak.

Az étkezés előtt és után levett vér vizsgálata kimutatta, hogy jelentős mennyiségben megjelentek az érelmeszesedéses gyulladás folyamatára jellemző molekulák azoknak a vérében, akik vizet vagy cukros vizet ittak az egészségtelen ennivalóhoz.

Ezzel szemben a narancslé megivása teljes mértékben kivédte a kóros laboratóriumi változásokat. Azoknak a kóros sejteknek a megjelenése is elmaradt, melyek a zsíros, cukros étel hatására a vérben megjelentek. A kutatók szerint a narancslé ereket védő hatása a friss gyümölcsökben lévő flavonoidoknak köszönhető.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/narancsle-erelmeszesedes