2024. November 14. csütörtök
Sikeresen gátolja a friss narancslé az egészségtelen, zsíros, cukros ételek okozta érkárosodást, aminek következményei, az infarktus és az agyi érkatasztrófa világszerte a halálozási statisztika első helyén állnak.

Paresh Dandona és munkacsoportja évek óta tanulmányozza a táplálkozás és az érelmeszesedéses folyamat összefüggéseit. Legújabb vizsgálatukban azt nézték, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelző változásokat.

narancslé

A vizsgálatban egészséges felnőtt önkéntesek vettek részt, akik 900 kilokalóriányi, sok telített zsírt és szénhidrátot tartalmazó ételt fogyasztottak el – reszelt burgonyából készült rösztit, kolbászt, tojást, tésztát. Az étel vagy vizet, vagy 300 kilokalóriányi cukros vizet, illetve ugyancsak 300 kilokalóriának megfelelő – nagyjából három pohárnyi – narancslevet ittak.

Az étkezés előtt és után levett vér vizsgálata kimutatta, hogy jelentős mennyiségben megjelentek az érelmeszesedéses gyulladás folyamatára jellemző molekulák azoknak a vérében, akik vizet vagy cukros vizet ittak az egészségtelen ennivalóhoz.

Ezzel szemben a narancslé megivása teljes mértékben kivédte a kóros laboratóriumi változásokat. Azoknak a kóros sejteknek a megjelenése is elmaradt, melyek a zsíros, cukros étel hatására a vérben megjelentek. A kutatók szerint a narancslé ereket védő hatása a friss gyümölcsökben lévő flavonoidoknak köszönhető.


Forrás: MTI
2010. 04. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés
- Karácsonyi ajánlat -
- Kiemelt ajánlat -
- Egészségplázából -