Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Cseppet se hanyagolja: A stresszinkontinencia

A stresszinkontinencia (vagy terhelési inkontinencia)a nevét nem a mindennapos stresszről és megterhelésről kapta. A húgyhólyag záróizomzatának gyengesége miatt jellemzően tüsszentéskor, nevetéskor, köhögéskor, lépcsőzéskor, illetve nehéz tárgyak emelésekor akaratlan vizeletvesztésre kerül sor, anélkül hogy az érintett előzetesen vizelési ingert érezne. Az inkontinencia kialakulásáról, tüneteiről és terápiájáról írunk.

Az inkontinencia kialakulásának leggyakoribb oka, hogy szülést, szüléseket és alhasi operációkat követően meggyengül a medencefenék izomzata, a húgyhólyag záróizomzata nem működik kielégítően.

A terhelési inkontinencia minden kiváltó okának közös ismérve, hogy nő a hasüregi nyomás, így a húgyhólyagra gyakorolt nyomás is. A medencefenék-izomzat gyengeségének mértékétől függően a terhelési inkontinencia 3 fokát különböztetjük meg:
I: Akaratlan vizeletvesztés csak köhögés, nevetés, tüsszentés, futás esetén
II: Akaratlan vizeletvesztés felálláskor vagy leüléskor
III: Akaratlan vizeletvesztés fekvő helyzetben.

Inkontinenciát okozhat a női medence szerveinek lesüllyedése (descensus), ami a medencefenék-izomzat gyengeségével kombinálódhat. Normális esetben a méhet és a vaginát izmok és szalagok tartják a helyükön, descensus fennállásakor azonban a szervek lejjebb csúsznak a medencében. Ez a húgycsövet is érinti, ami negatívan befolyásolja a zárómechanizmust.

Ritkán ugyan, de az is előfordulhat, hogy a húgycső izomzata nem elég erős és önmagában már ez is inkontinenciát okoz. Ideális esetben a meggyengült húgycső izomzatának funkcióját a medencefenék izomzatának működése kompenzálja.

Diagnózis – mérésekkel, ultrahanggal, tükrözéssel

A szakorvossal történő első beszélgetést követően már következtetni lehet az inkontinencia formájára és meghatározhatók a szükséges vizsgálatok. Elsőként ultrahangvizsgálattal ki kell zárni a hólyaggyulladás, húgyhólyagkő és hólyagtumor fennállását.

Ezt követően úgynevezett urodinamikai vizsgálattal mérhető a hólyagnyomás, hólyagáramlás és összeállítható egy húgycsőnyomásprofil. A vizsgálati eredmények birtokában pontosan meghatározható a vizeletfolyás típusa, oka, feltérképezhető a vizelettartási zavar háttere.

Terápia izomtréninggel

A terápia célja a medencefenék, valamint a gát izomzatának megerősítése és ezzel a hólyagzáró izomzat funkciójának javítása, helyreállítása. Az intimtorna-gyakorlatok elsajátítása szakember vezetésével történjen. Pusztán képes leírások segítségével nem sajátítható el a torna, ha mégis megpróbáljuk, az eredmények elmaradása miatt gyorsan csökken a motiváció. A tornagyakorlatok elsajátításán kívül megtanuljuk, hogyan kell a medencefenék izomzatát kímélni. Klinikai tapasztalat, hogy enyhe és középsúlyos esetekben az izomtréninggel nagyon jó eredmények várhatók, az inkontinencia megszűnése is elérhető. Túlsúllyal rendelkezőknek a fogyás is segít, menopauzán átesett nőknél pedig az ösztrogénkezelés is hasznos lehet.

A stresszinkontinencia napjainkban cseppet sem tekinthető sorscsapásnak, szorgalmas tornával jól kezelhető problémáról van szó. Biztonságérzetünket sem kell egy percre sem feladnunk, mivel napi higiéniánkat modern, minden igényt kielégítő segédeszközök garantálják.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/stresszinkontinencia