Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Egy baktériumon modellezik az alkohol hatását

Egy, a svájci Alpok szikláin tenyésző ritka baktériumnak köszönhetően a Texas Egyetem és a Pasteur Intézet tudósainak a világon elsőként sikerült beazonosítaniuk azokat a folyamatokat, amelyek segítségével az alkohol hatást gyakorol az agyi fehérjékre.

Ez hatalmas lépés azon az úton, amelynek végállomása egy olyan gyógyszer kifejlesztése lehet, ami képes az alkohol és az agy közti interakció megzavarására. "Most, hogy sikerült azonosítanunk a folyamatban részt vevő agyi fehérjéket, sokkal többet tudunk struktúrájukról is, így hamarosan lehetségessé válhat egy olyan szer kifejlesztése, ami képes blokkolni azokat a területeket, amelyeken az alkohol csatlakozik a fehérjékhez" - nyilatkozta Adron Harris, a Waggoner Alkohol és Addikciós Központ igazgatója. Harris és kollegája, Rebecca Howard nemrég a Nature Communications című tudományos szaklapban publikáltak egy tanulmányt, ami a ligandvezérelt ioncsatorna nevű fehérje felépítését írja le. Ez az a fehérje, ami lehetővé teszi, hogy az alkohol kifejtse elsődleges fiziológiai és viselkedés-módosító hatásait. Harris elmondása szerint korábbi kutatási eredmények utaltak már rá, hogy ezek az ioncsatornák lehetnek az alkohol fő csatlakozási pontjai, ezt a feltevést azonban eddig nem sikerült bizonyítani, mivel a kutatóknak nem sikerült megfelelő mértékben kristályosítani a fehérjéket és emiatt nem tudták megvizsgálni a szerkezetüket röntgenkrisztallográfia segítségével sem az alkohol hatása alatt, sem anélkül.

"Az alkohol hatásait kutatók számára ez maga a Szent Grál, hiszen sikerült megtalálnunk az alkohol kapcsolódását lehetővé tevő fehérjéket és meg is tudtuk vizsgálni ezeket a röntgenkrisztallográfia segítségével" - mondta Harris. "Erre eddig nem volt lehetőségünk, mivel nem tudtunk megfelelő kristályt előállítani a fehérjékből."Az áttörést akkor érték el, amikor Marc Delarue-nek és kollegáinak a Pasteur Intézetben sikerült a Gloeobacter violaceus nevű cianobaktérium génállományát szekvenálniuk. A tudósok észrevették, hogy a baktérium fehérjestruktúrája rendkívüli módon hasonlít az agyban lévő ligandvezérelt ioncsatornák egy csoportjának szekvenciájára. "Hatalmas szerencsénk volt, mivel erre semmiféle logikai következtetés útján nem lehetett volna rájönni" - tette hozzá Harris, aki a felfedezés publikálását követően egyből kapcsolatba lépett francia kollegájával. A cianobaktérium egyik aminosavát megváltoztatva alkohol-érzékennyé tették a baktériumot, majd kristályosították az eredeti és a mutáns variánst is. Így meg tudták határozni miként csatlakozik az alkohol a mutáns variánshoz.

Harris és kollegái jelenleg egy laboratóriumi állatkísérlet előkészítésén dolgoznak, amelynek során megvizsgálják majd, hogy a fehérjében az alkohol hatására végbemenő változások miként befolyásolják a viselkedést. "Hosszútávú terveink között szerepel egy olyan szer kifejlesztése, ami megakadályozná, hogy az alkohol hatással legyen az általunk azonosított kulcsfehérjék működésére" - jelentette ki Harris.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/alkohol-modell