Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A szusi egészséges, de árthat is

A hal higanytartalma problémát okozhat a központi idegrendszer fejlődésében, emellett ellensúlyozza az omega-3 zsírsavak pozitív hatását, amelyek egyébként csökkentik bizonyos rákfajták, a szívbetegség, a magas vérnyomás, a stroke és a koraszülés kockázatát. A tonhalban, a cápában, a nyársorrú halban és a kardhalban a legtöbb a higany, míg a lazacban, a rákban, az angolnában és a moszatban a legkevesebb.

Az emberek többsége úgy tudja, hogy a szusi tápláló, alacsony kalóriatartalmú fogás, ám a legújabb kutatás szerint ártalmas lehet az egészségre. Kiderült ugyanis, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztják, magasabb szívbetegség-kockázatnak vannak kitéve. A New York környéki Rutgers Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a sok szusi fogyasztása higany-kitettséggel jár. A szakértők szerint az ételben lévő hal metilhiganyt tartalmaz, ami szív-, agy-, és idegrendszeri problémákhoz vezethet, valamint a szellemi teljesítmény csökkenéséhez. A Journal of Risk Research című szakfolyóiratban megjelent eredmények alapján a metilhigany az omega-3 pozitív hatásai ellen „dolgozik”.

A tudósok 1 200 embert kérdeztek meg a szusit és más haltermékeket érintő fogyasztási szokásaikról, valamint megmérték az Amerikai Egyesült Államokból származó szusiminták higanyszintjét. Kiderült, hogy a résztvevők 92 százaléka havonta átlagosan öt alkalommal fogyasztott halat. A legtöbb halat evő tizednél magasabb volt a metilhigany-bevitel, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megállapított biztonságos határérték. A mérések során fény derült arra is, hogy a nagytestű tonhalfélék rejtik a legtöbb higanyt.

A metilhigany a várandós kismamák szervezetéből bekerülhet a magzat vérkeringésébe is, ezért a brit NHS biztosító-szövetség arra buzdítja a terhes nőket, hogy ne egyenek cápahúst, nyársorrú halat vagy kardhalat, valamint a tonhalszeletek és –konzervek fogyasztását is érdemes heti két szeletre, illetve négy konzervre csökkenteni, máskülönben károsodhat a baba fejlődő idegrendszere.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/szusi-arthat