Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

A jéghideg italok hízáshoz vezethetnek

A hideg üdítők tompítják az ízlelőbimbók érzékenységét – gyanítják a szakértők, miután egy kutatás rávilágított, hogy az édes íz kevésbé érezhető a jeges italok kortyolásakor. Kiderült, hogy a hűtött folyadékok – beleértve a vizet is – hatással vannak a csokoládé aromájának érzékelésére, de a sajtéra például nincsenek.

A vizsgálathoz önként jelentkezők különböző hőmérsékletű vizet kaptak, amelyet alaposan megforgattak a szájukban, mielőtt megkóstolták volna a tejcsokoládét vagy a cheddar sajtot. Az eredmények alapján a csokoládé íze kevésbé volt intenzív és élvezetes, ha a víz hőmérséklete a fagyponthoz közelített, a sajt aromájára azonban nem volt hatással. Az egyesült államokbeli Arkansas-i Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a hideg italok csökkentik az ízlelőbimbók érzékenységét. „A jeges víz vagy üdítő gyakori fogyasztása csökkenti az édes ízre való érzékenységet, így az erősebben édesített élelmiszerek választásához vezethet” – fogalmaztak a szakértők.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/jeghideg-hizlal