2024. Szeptember 23. hétfő
A hideg üdítők tompítják az ízlelőbimbók érzékenységét – gyanítják a szakértők, miután egy kutatás rávilágított, hogy az édes íz kevésbé érezhető a jeges italok kortyolásakor. Kiderült, hogy a hűtött folyadékok – beleértve a vizet is – hatással vannak a csokoládé aromájának érzékelésére, de a sajtéra például nincsenek.

A vizsgálathoz önként jelentkezők különböző hőmérsékletű vizet kaptak, amelyet alaposan megforgattak a szájukban, mielőtt megkóstolták volna a tejcsokoládét vagy a cheddar sajtot. Az eredmények alapján a csokoládé íze kevésbé volt intenzív és élvezetes, ha a víz hőmérséklete a fagyponthoz közelített, a sajt aromájára azonban nem volt hatással. Az egyesült államokbeli Arkansas-i Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a hideg italok csökkentik az ízlelőbimbók érzékenységét. „A jeges víz vagy üdítő gyakori fogyasztása csökkenti az édes ízre való érzékenységet, így az erősebben édesített élelmiszerek választásához vezethet” – fogalmaztak a szakértők.


Forrás: Medipress
2014. 01. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés