Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Az edzett agy jobban gyógyul

 A legújabb kutatás szerint az egyetemi végzettséggel rendelkező személyek sokkal jobban felépülnek a traumás agysérülésekből, mint azok, akik nem fejezték be az iskolát.

A hosszú ideig az oktatási rendszerben maradó emberek nagyobb kognitív tartalékokkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy kisebb valószínűséggel maradnak tartósan fogyatékosak a traumás fejsérülést követően. Az agyuk a károsodás ellenére jobban képes működni, ami jobb önregenerálódást tesz lehetővé számukra. A kutatók egyelőre nem tudják pontosan, mi az oka ennek, de úgy vélik, hogy az agyi „izmok” aktívabb illetve hatékonyabb használatával függhet össze.

A Neurology szaklapban közzétett tanulmányban a baltimore-i Johns Hopkins Orvosi Egyetem kutatói Dr. Eric Schneider vezetésével 769 olyan személyt vizsgáltak, akik közúti balesetek és esések következtében fejsérülését szenvedtek. Az összes vizsgált beteget a sürgősségi osztályon látták el, kórházi kezelésben részesültek, majd járóbeteg rehabilitációban vettek részt.

A résztvevőket iskolai végzetségük alapján csoportosították: 24 százalék nem fejezte be az iskolát, 51 százalék 12-15 évet tanult, 25 százalék pedig legalább főiskolai diplomát szerzett. A sérülés után egy évvel a betegek 28 százaléka volt mentes bármilyen fogyatékosságtól, és tudott visszatérni a munkahelyére vagy az iskolába. Az iskoláit nem befejezők mindössze 10 százaléka volt mentes fogyatékosságtól, míg a főiskolai oktatásban részt vettek 31, és a főiskolai diplomával rendelkezők 39 százaléka volt mentes minden fogyatékosságtól.

Dr. Schneider elmondta, hogy a legalább főiskolai diplomával rendelkező betegek hétszer nagyobb valószínűséggel épültek fel teljesen a sérülésből azokhoz a betegekhez képest, akik nem fejezték be a középiskolai tanulmányaikat. A kutató szerint többet is ki kell derítenünk arról, hogyan védi az iskolázottság az agyunkat, és hogyan befolyásolja a sérülést és az öngyógyulást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/agytrauma