Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Javítható a DNS?

A Crispr-nek elnevezett technika képes kijavítani a genetikai kód egyszeri hibáját – állítják a Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) munkatársai.

Jelen vizsgálat egy genetikai alapú májbetegség korrekciójára irányult. Egérkísérletes modellben enzimek segítségével cserélték ki a genetikai szekvencia egy hibás pontját, ami a beteg máj gyógyulását vonta maga után. Ugyan a módszer hatékonysága egyelőre csupán kísérletes körülmények között bizonyosodott be, azonban amennyiben a gyógyászatban is teret nyer, merőben új lehetőségek tárulnak fel.

A genetikai kód például mutáció miatti megváltozása a végterméknek számító fehérjékben aminosav-cseréhez vezet, és az új makromolekula kevésbé képes elvégezni funkcióját, mint a nem mutáns. Ilyen egy bázist érintő elváltozás az alapja a sarlósejtes vérszegénységnek, vagy a Huntington-kórnak. A módszer nem csupán a már kialakult, genetikai alapú betegségekben segíthet, hanem az akár a mesterséges megtermékenyítés során fogant utódban is korrigálhatja a hibát.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/javithato-dns