Először is, érdemes olyan éttermet választani, amely egészséges opciókat kínál. A japán, a thai és az ázsiai konyha rendszerint főként zöldségekre épít, és a hozzávalókban többnyire kevés a telített zsír is. A spanyol éttermek az egészséges mediterrán étrend alapjait követik, így érdemes halfélékből, vékony fehérhúsokból és salátákból válogatni.
Ha az akaraterő alábbhagy a menü megnyitásakor, érdemes már rendelés előtt eldönteni, mit is szeretnénk rendelni. Ha a menü nem elérhető online formában, felhívhatjuk az éttermet, hogy tájékoztatást kérjünk az egészséges opciókról.
Ha számunkra korábban ismeretlen konyhát szeretnénk kipróbálni, cél legyen a kalóriák mérséklése. Érdemes apró kis kóstolókra hagyatkozni: egy egész adag desszert helyett például bőven elég az asztaltársaság többi tagjával megosztani a finomságot.
Érdemes elkerülni minden ételt, ami panírozott, füstölt, szószos, tejszínes és sajtkrémes, helyette inkább fókuszáljunk a sovány húsokra és öntet nélküli zöldségekre.