Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Hogyan fürdessük a beteget?

Ha szeretteinket mi magunk ápoljuk az otthonában, kell egy kis rutin és némi szakképzettség ahhoz, hogy könnyen meg tudjuk fürdetni az ágyhoz kötött beteget. Milyen eszközökre lesz szükség, hogyan végezzük a fürdetést?

Amennyire csak lehet, hagyjuk a beteget önállóan fürdeni, ezzel csökkentjük a kiszolgáltatottság érzését. Ilyenkor megragadhatjuk az alkalmat egy kis beszélgetésre is. Készítsük az ágy közelébe a fürdetéshez szükséges eszközöket:

•mosdótál testhőmérsékletű vízzel,

•kézfertőtlenítő szer,

•kancsó a mosdóvíznél melegebb vízzel,

•gumilepedő,

•ágytál,

•2 db törölköző,

•2 db mosdókesztyű,

•tusfürdő/fürdetőkrém,

•körömkefe, körömolló,

•hintőpor, mentolos gél, bőrvédő kenőcs.

A felsőtest fürdetése

Ültessük fel a beteget, vegyük le a hálóruháját. Arcmosáshoz tegyük a feje alá a párnára az egyik türölközőt, és a mosdókesztyűvel mossuk meg az arcát, fülét, nyakát. Finoman, dörzsölés nélkül itassuk le a vizet. Vegyük ki a törülközőt, tegyük a felsőteste alá. A karokat, a kezet és a hónaljat is tusfürdős mosdókesztyűvel kell tisztítani, utána mossuk át tiszta vízzel, hogy ne maradjon semmilyen irritáló vegyszermaradvány a beteg bőrén. Törüljük szárazra, a hónaljat hintőporozzuk. A mellkas és a has lemosása következik. A nőknél különösen figyeljünk a mell alatti bőrfelületre, mert az összefekvő részeken könnyen bőrpír alakulhat ki. Hintőporozzuk ezt a területet. Mossuk át a hasat is a mosdókesztyűvel, a köldököt se hagyjuk ki. A hát lemosásához fordítsuk oldalra a beteget az ágyban, és a tusfürdős mosdókesztyűvel mossuk le a hátát egészen a keresztcsontig. Bedörzsölhetjük a bőrét hűsítő, frissítő, vérkeringést javító géllel. A hátmosással azonos testhelyzetben végezzük el a keresztcsont tájékának lemosását. A keresztcsonttájék mosása után cseréljünk mosdókesztyűt és törülközőt, öntsünk friss vizet a mosdótálba. Már fel is öltöztethetjük a beteg felsőtestét.

Az alsótest lemosása

Terítsük le a gumilepedőt, tegyük az ágyra a mosdótálat, az az igazi, ha a beteg be is tudja áztatni a lábát a tálba, így lesz olyan érzése, hogy valóban fürdik, és könnyebb lesz tisztára mosni is. Közben mossuk végig a combot és a lábszárat is. Töröljük szárazra, különösen figyeljünk a lábujjak közére, szórjunk oda egy kis hintőport. Tisztítsuk ki a lábujjak körmeit, ha szükséges, vágjunk körmöt.

A nemiszervek környékének lemosásához szükség lesz az ágytálra is. Csúsztassuk a beteg alá az ágytálat, óvatosan de alaposan mossuk át a területet a tusfürdős mosdókesztyűvel, utána bőseges, tiszta vízzel öblítsük le, hogy ne okozhasson bőrirritációt az esetlegesen ottmaradt vegyszer. Vegyük ki az ágytálat, töröljük szárazra a beteget. Hintőporozzuk a lágyékhajlatokat.

A legjobb a fürdőszoba

Ameddig csak lehet, a fürdőszobában fürdessük a beteget, mert az igazi tisztaságérzetet a bő vízhasználat adja. Beszerezhetünk kádra szerelhető ülőszéket, de akadálymentesíthetjük a fürdőkád használatát egy vízzáró fürdőkádajtóval is, vagy a zuhanykabint biztonságossá tehetjük kapaszkodókkal, csúszásgátlókkal.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/betegapolas_otthon_furdetes