2021. Május 09. vasárnap
A felsőtest fürdetése -  Az alsótest lemosása -  A legjobb a fürdőszoba
Ha szeretteinket mi magunk ápoljuk az otthonában, kell egy kis rutin és némi szakképzettség ahhoz, hogy könnyen meg tudjuk fürdetni az ágyhoz kötött beteget. Milyen eszközökre lesz szükség, hogyan végezzük a fürdetést?

Amennyire csak lehet, hagyjuk a beteget önállóan fürdeni, ezzel csökkentjük a kiszolgáltatottság érzését. Ilyenkor megragadhatjuk az alkalmat egy kis beszélgetésre is. Készítsük az ágy közelébe a fürdetéshez szükséges eszközöket:

•mosdótál testhőmérsékletű vízzel,

•kézfertőtlenítő szer,

•kancsó a mosdóvíznél melegebb vízzel,

•gumilepedő,

•ágytál,

•2 db törölköző,

•2 db mosdókesztyű,

•tusfürdő/fürdetőkrém,

•körömkefe, körömolló,

•hintőpor, mentolos gél, bőrvédő kenőcs.

Otthoni fürdetés

A felsőtest fürdetése

Ültessük fel a beteget, vegyük le a hálóruháját. Arcmosáshoz tegyük a feje alá a párnára az egyik türölközőt, és a mosdókesztyűvel mossuk meg az arcát, fülét, nyakát. Finoman, dörzsölés nélkül itassuk le a vizet. Vegyük ki a törülközőt, tegyük a felsőteste alá. A karokat, a kezet és a hónaljat is tusfürdős mosdókesztyűvel kell tisztítani, utána mossuk át tiszta vízzel, hogy ne maradjon semmilyen irritáló vegyszermaradvány a beteg bőrén. Törüljük szárazra, a hónaljat hintőporozzuk. A mellkas és a has lemosása következik. A nőknél különösen figyeljünk a mell alatti bőrfelületre, mert az összefekvő részeken könnyen bőrpír alakulhat ki. Hintőporozzuk ezt a területet. Mossuk át a hasat is a mosdókesztyűvel, a köldököt se hagyjuk ki. A hát lemosásához fordítsuk oldalra a beteget az ágyban, és a tusfürdős mosdókesztyűvel mossuk le a hátát egészen a keresztcsontig. Bedörzsölhetjük a bőrét hűsítő, frissítő, vérkeringést javító géllel. A hátmosással azonos testhelyzetben végezzük el a keresztcsont tájékának lemosását. A keresztcsonttájék mosása után cseréljünk mosdókesztyűt és törülközőt, öntsünk friss vizet a mosdótálba. Már fel is öltöztethetjük a beteg felsőtestét.

Az alsótest lemosása

Terítsük le a gumilepedőt, tegyük az ágyra a mosdótálat, az az igazi, ha a beteg be is tudja áztatni a lábát a tálba, így lesz olyan érzése, hogy valóban fürdik, és könnyebb lesz tisztára mosni is. Közben mossuk végig a combot és a lábszárat is. Töröljük szárazra, különösen figyeljünk a lábujjak közére, szórjunk oda egy kis hintőport. Tisztítsuk ki a lábujjak körmeit, ha szükséges, vágjunk körmöt.

A nemiszervek környékének lemosásához szükség lesz az ágytálra is. Csúsztassuk a beteg alá az ágytálat, óvatosan de alaposan mossuk át a területet a tusfürdős mosdókesztyűvel, utána bőseges, tiszta vízzel öblítsük le, hogy ne okozhasson bőrirritációt az esetlegesen ottmaradt vegyszer. Vegyük ki az ágytálat, töröljük szárazra a beteget. Hintőporozzuk a lágyékhajlatokat.

A legjobb a fürdőszoba

Ameddig csak lehet, a fürdőszobában fürdessük a beteget, mert az igazi tisztaságérzetet a bő vízhasználat adja. Beszerezhetünk kádra szerelhető ülőszéket, de akadálymentesíthetjük a fürdőkád használatát egy vízzáró fürdőkádajtóval is, vagy a zuhanykabint biztonságossá tehetjük kapaszkodókkal, csúszásgátlókkal.


Szerző: Nagy Tünde

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés