Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://new.vital.hu)

Hogyan helyettesíthető néhány húsvéti étel?

Hisztamin intolerancia esetén a hagyományos húsvéti menü több alapanyaga is problémát okozhat. Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa azonban elmondta, hogy húsvétkor sem kell mindenről lemondani az érintetteknek. Néhány tipikus ünnepi élelmiszert lehet helyettesíteni vagy olyan formában fogyasztani, ami könnyen beilleszthető a hisztamin intolerancia diétájába. A következőkben hasznos praktikákat oszt meg velünk.

Ezek az élelmiszerek okozhatnak gondot

Húsvét kapcsán elsőként a csokitojást emeljük ki, illetve általánosságban minden csokoládé, kakaó tartalmú élelmiszer is problémás lehet. A füstölt húsok, sonkák is panaszokat okozhatnak magas hisztamin tartalmuk miatt és az élesztővel készült kenyér, kalács és kakaós, diós sütemények fogyasztása is kellemetlen tünetekkel járhat. Nézzünk néhány tippet arra, hogyan helyettesíthetjük a problémás élelmiszereket!

Tyúktojás helyett fürjtojás?

A tojássárgáját a legtöbb hisztamin intoleranciás gond nélkül el tudja fogyasztani, a tojásfehérje viszont már magasabb hisztamin tartalommal rendelkezik, ami sokaknál problémát okozhat, így főtt egész tojást azok fogyasszanak csak, akik megfelelően tolerálják a tojásfehérjét is. A tyúktojás helyett választható a fürjtojás is, ami bár kisebb méretű, ízre szinte teljesen olyan, mint a tyúktojás és alacsonyabb hisztamin tartalommal rendelkezik, emiatt kevésbé okoz tüneteket.

Alternatívák sonka helyett

A füstölt-főtt sonka egy tradicionális élelmiszer a húsvéti asztalon, viszont a legtöbb hisztamin intoleranciás nem tolerálja jól. Azoknál, akiknél nem okoz panaszt, kis mennyiségben fogyaszthatják. Sokszor a legnagyobb problémát a füstölés okozza, ezért érdemes sima főtt sonkát választani. Ha a sertéssonka problémát okoz, jó alternatíva lehet még a pulykasonka vagy egy frissen elkészített zöldfűszeres csirkemell vagy pulykamell esetleg lehűtve.

Élesztőmentes húsvéti kalács

A kalács és egyéb pékáruk sokszor az élesztőtartalmuk miatt nem tolerálhatók jól. Akiknél nem okoz panaszt, kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatják, vagy jó alternatíva még az élesztőmentes, tönkölybúza lisztből, sütőporral készült kalács is.

Zöldségek a húsvéti asztalon

A zöldségeket minden esetben frissen vagy főzve (kevés állás után) fogyasszuk. Lehetőleg kerüljük a magas hisztamin tartalmúakat, mint. pl. a paradicsom, hagymafélék, hüvelyesek, spenót, padlizsán, savanyúságok stb.! A húsvéti asztalon jól megállja a helyét a cékla, sárgarépa, jégsaláta, kígyóuborka, retek vagy zellerszár, amik általában nem okoznak panaszt. Ha van olyan zöldség, ami ugyan magasabb hisztamin tartalmú, de nem okoz panaszt, szintén fogyasztható kis mértékben.

Variációk süteményre

A húsvéti süteményeknél szintén arra kell figyelni, hogy mértékletesen és minél frissebb formában fogyasszuk őket. Tipikus húsvét sütemény a répatorta, amiben a legnagyobb problémát a dió szokta okozni. Ha a tortába dió helyett mandulát teszünk vagy kihagyjuk az olajos magvakat és sima finomliszt helyett tönkölybúza lisztet választunk, valószínűleg kevésbé fog majd panaszt okozni. Sütemények esetében még a frissen elkészített tejszínes, túrós sütemények, kevert sütemények némi alacsony hisztamin tartalmú gyümölccsel (pl. áfonya, meggy, szeder, ribizli, alma) kiegészítve szintén jól tolerálhatók.

 

A hisztamin intolerancia kezelése elsősorban diétával, a magas hisztamin tartalmú ételek, italok elkerülésével lehetséges. Hogy kinek milyen mértékben szükséges a hisztamin szegény diétát tartani, azt érdemes dietetikussal egyeztetni már az ünnepek előtt a kellemetlen panaszok elkerülése érdekében.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://new.vital.hu/hogyan-helyettesitheto-nehany-husveti-etel