2023. December 02. szombat

válaszok: fogszabályozás

Dr. Egri Réka fogszabályozó szakorvos válaszol


Kivehető vagy ragasztott legyen a fogszabályozó?

Kedves Doktornő!

Rászántam magam a fogszabályozásra, 30 évesen... olvastam az előzőekben feltett kérdésekre adott válaszaiban, hogy ebben a korban már inkább a ragasztott készülékkel lehetne eredményt elérni. Ez akkor is igaz, ha a kivehető készüléket hordom mondjuk napi 16 órát? Most itthon vagyok gyeden, ezt meg tudnám oldani, viszont a ragasztott készülék félek, hogy tönkreteszi a fogzománcot. Az öcsémnek ragasztott fogszabályozója volt, és szerintem nagyon sokat sérültek a fogai. Mit tud erről mondani, jogos az aggodalmam?
Igazából nekem az egyik metszőfogam az, ami előrébb áll, a többi viszonylag a "helyén van", csak azt az egy fogamat kellene "helyre pakolni". Tegyek le a kivehető készülékről ön szerint?
Nyilván majd ha orvos lát, ő mondja meg, mire készüljek, de mégis fel szeretnék készülni arra, hogy esetleg nem javasolják már ebben a korban a kivehetőt.
Köszönöm a válaszát.

monguzKedves Monguz!

A kivehető készülékek nem szoktak megfelelő eredményt adni. Van ugyan a Clear step és az Invisalign amik kivehetősök, de azokat 23 órát kell naponta hordani, és csak kb. az esetek 60%-a szabályozható velük. Ezek a készülékek Magyarországon nehezen elérhetők és nagyságrendekkel többe kerülnek, mint a ragasztottak. Nagyon kevés helyen alkalmazzák ezen technikákat az országban.
A zománc valóban sérülhet, de csak ha nem tisztítják megfelelően – ragasztáskor pontos információt kap mindenki, hogyan tartsa tisztán a fogszabályozó körül a fogait. Ha betartják a szájhigiénés előírásokat, akkor nem lesz semmi probléma a zománccal.
Üdvözlettel

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Egri Réka
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés