ELKÉSZÍTÉSE:
A megmosott árpát vagy árpagyöngyöt enyhén sós, bõséges hideg vízben feltesszük fõni, felforraljuk, majd teljesen puhára fõzzük. Ezután leszûrjük és hagyjuk kihûlni. 3 tojást majd 3 kanál zabpehelylisztet keverünk hozzá, és sóval, fehérborssal, kakukkfûvel fûszerezzük. Az így kapott masszából vizes kézzel ujjnyi vastagságú, lapos pogácsákat formálunk, és serpenyõben, éppen több mint félujjnyi olajban (a pogácsákat félig fedje) 3-3 percig mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Végül szalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen.
TIPPEK:
EGÉSZSÉGÜGYI TANÁCSOK:
Szív- és érbetegség, valamint magas vérnyomás esetén a tojásból csak a fehérjét használjunk fel. Bors helyett ízesítsük borsikafűvel, és só helyett használjunk nátriumszegény sót, vagy készítsük só nélkül az ételt. Rosttartalma miatt kedvezõen hat a koleszterinszintre.
Fekély- és epebetegek bors helyett borsikafűvel fűszerezzenek.
Cukorbetegek és vegetáriánusok számára ajánlott rostdús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étel.
Fogyókúrázók számára az olajban való sütés (magas energiatartalom) miatt nem javasoljuk.
Árpa
Egy vizsgálatban több héten át naponta háromszor árpás ételt kaptak a résztvevõk. Azt tapasztalták, hogy a vérkoleszterin-szintjük átlag 15%-kal csökkent, de minél magasabb volt a kiindulási érték, a hatás annál erõteljesebbnek bizonyult.
Késõbb kiderítették, hogy három összetevõje is gátolja a májban a koleszterinszintézis egyik kulcslépését. Ezek az anyagok a rozsban és a zabban is fellelhetõek, de legnagyobb mennyiségben az árpa magjának külsõ héjában fordulnak elõ.
1 óra
|
kCal - 0 kJ / személy
|
|