2024. Május 21. kedd
Az interneten való szörfölést nem szokás egészséges tevékenységnek tartani, egy kutatás szerint azonban a középkorúak és idősek esetében a netezés kifejezetten jót tesz az agynak.

Az öregegedés folyamán az agyban is számtalan változás megy végbe, többek között csökken a mérete és a sejtek aktivitása, ami hatással van a teljesítményére is. Régóta elfogadott, hogy az agy aktivitására épülő foglalatosságok, mint például a keresztrejtvény-fejtés, segíthetnek csökkenteni ezt a hatást. A Kalifornia Egyetem kutatói szerint az internetezés is ilyen tevékenység lehet – áll a BBC tudódításában.

internet, agy

A Gary Small professzor vezette kutatócsoport 55-76 éves könyvet olvasó és interneten kereső önkéntesek agyműködését vizsgálta képalkotó eljárás segítségével. A résztvevők fele tapasztalt internetfelhasználó volt, másik része nem.

Mindkét tevékenység során jelentős aktivitás mutatkozott az agy azon területein, melyek a nyelv, az olvasás, a memória és a vizuális képességek irányításáért felelősek. A netes keresés emellett pluszban olyan agyterületeket is aktivizált, melyek a döntésképességért és az összetett gondolkodásért felelősek. Ez azonban csak a tapasztalt netezők esetében volt megfigyelhető.

A kutatók szerint az olvasáshoz képest az interneten adódó számtalan lehetőség a lényeges információk megszerzéséhez döntésre kényszeríti a felhasználókat; az újdonsült netezőknek azonban ehhez még nincs kialalult stratégiájuk. Az internetezés ráadásul úgy aktivizálja az agyat, hogy akár ellensúlyozni is képes az öregedéssel összefüggő, az agyműködést lelassító fizikai változásokat is.


Forrás: Vital
2008. 10. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés