2024. Július 21. vasárnap
Az Angliában élő 41 éves Leanne Lyon agyában egy apró, jóindulatú daganat található, aminek köszönhetően akár napi ötször is rátörhet egy-egy félórás roham. A rohamok alatt a kétgyermekes anya egyáltalán nem tud magáról, így azt is csak utólag veszi észre, hogy ilyenkor időnként alsóneműre vetkőzve mutatkozik a nyilvánosság előtt.

A nőnek nagy segítségére van egy bébiszitter, aki a kicsiket reggelente iskolába viszi, valamint a férje, David, aki egy cipőboltban eladó, hiszen ő maga nem igazán tud sem dolgozni, sem bármit elintézni az állapota miatt. A rohamok idején sajnos a vizeletét sem mindig tudja visszatartani, ami további kellemetlenségeket okozhat, azon pedig ő maga is csodálkozik, hogy még egyszer sem hívta ki rá senki a rendőrséget, amikor nyilvános helyen ledobálta a ruháit.

Mrs. Lyon először négyévesen élt át ilyen rohamot, ám csupán 29 éves korában diagnosztizálták nála a hipotalamikus hamartómát, aminek lényeg, hogy az agyban egy kicsi, nem rákos daganat fejlődött, és ez okozza a rövidzárlatokat. 17 éves korában egyszer már átesett egy műtéten, ám az állapota utána még rosszabb lett, így a mai napig azzal kell együtt élnie, hogy naponta öt vagy akár annál több rohama is lehet.

Az édesanya nagyon el van keseredve állapota miatt, hiszen gyerekeinek naponta többször is át kell élniük, hogy az anyjuk nem tud magáról és meglehetősen furcsán viselkedik. Abban bízik, hogy talán egy újabb műtét segítene rajta, ám ilyen műtétet csak az Egyesült Államokban végeznek és az ára közel 40 millió forintnak felel meg, ezért Mrs. Lyon most megpróbál pénzt gyűjteni, hátha egy nap ő is úgy élhet majd, mint minden normális ember.

A hipotalamikus hamartóma igen ritka rendellenesség, egymillióból egy embert érint, ám nagyon nehéz diagnosztizálni és még nehezebb meggyógyítani. A leggyakoribb tünetek a napi többszöri nevetési rohamok, ami gyakran sírásba fordul át, ám van, akinél dührohamok is jelentkezhetnek, és mindezekből a beteg később semmire nem emlékszik. Miután valakinél felismerik a betegséget, legjobban műtéttel vagy epilepszia-ellenes orvossággal kezelhető.


2015. 02. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés