2024. Július 18. csütörtök
Egy brit felmérés szerint a naponta egy-két szál cigarettát elszívók 51 százaléka nem tartja magát dohányosnak, és azt hiszi magáról, hogy teljesen leszokott. A többségük csak titokban gyújt rá.

A Co-operative Pharmacy felmérése szerint a dohányosok 57 százaléka titkolja családja, barátai és párja előtt, hogy néha rágyújt. Ilyenkor általában kutyasétáltatásra vagy vásárlásra hivatkoznak.

dohányzás

A 2000 önkéntes részvételével készült kutatás szerint a dohányosok 80 százaléka le akar szokni, és harmaduk saját bevallása szerint kevesebbet gyújt rá a 2007-ben életbe lépett dohányzásellenes törvény bevezetése óta. Minden tizenkettedik dohányosnak az otthoni dohányzás is tiltott.

A leszokás mellett a felmérés szerint elsősorban az egészséges élet, a költséghatékonyság és a gyermekszületés szól, sokan azonban úgy gondolják, csak akkor tudnának leszokni, ha súlyosan megbetegednének.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) szakértői szerint már napi egy cigaretta elszívása is 30 százalékkal növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét. Sőt, az oslói Egészségügyi Szűrővizsgálatok Szolgálatának kutatásai szerint a kocadohányosok körében háromszor gyakoribb a végzetes tüdőrák, mint a nemdohányzóknál.

Az NHS statisztikái szerint 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben a felnőtt lakosság 21 százaléka dohányzott Angliában, ami javulást jelent az 1980-as 39 százalékhoz képest. „A dohányzásellenes törvény sok embert inspirált leszokásra, sokan azonban titokban tartják káros szenvedélyüket partnerük, gyerekeik, barátaik és családjuk előtt – nyilatkozta Fiona Caplan-Dean, a Co-operative Pharmacy munkatársa. – Sok dohányos még arról is képes meggyőzni magát, hogy már leszokott. Fontos tudni azonban, hogy már napi egy-két szál cigaretta is súlyosan károsíthatja az egészséget.”


Forrás: Medipress
2012. 02. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés