2024. Július 15. hétfő
Az alkohol mértékletes fogyasztása nemcsak az egészséges szervezetnek tesz jót, de a koszorúér-betegségben szenvedők számára is hasznos lehet – igazolták olasz kutatók.

Óriási érdeklődést keltett az Amerikai Szív Szövetség (AHA) éves chicagói konferenciáján Umberto Benedetto és munkacsoportjának előadása, amely arról számolt be, hogy 1221, koszorúér-áthidalóműtét után átlagosan 3,5 évig kezelt beteg sorsa hogyan alakult, attól függően, hogy fogyasztottak-e alkoholt vagy sem.

alkohol, koszorúér-betegség

Kutatások szerint a koszorúér-betegség kialakulása ellen kedvező hatású férfiak esetében napi két deciliter, nők esetében egy deciliter bor vagy annak megfelelő mennyiségű egyéb alkohol fogyasztása, de megbízható vizsgálatok még nem foglalkoztak azzal, hogy mi a helyzet a szívműtéten átesettekkel.

A római munkacsoport sebészeti klinikán operált betegeinek vizsgálata szerint az alkoholt mértékletesen fogyasztó férfiak az absztinens csoport tagjaihoz képest 25 százalékkal kisebb gyakorisággal haltak meg vagy kerültek ismét szívgyógyászati ellátásba ismétlődő infarktus vagy szélütés miatt.

A nők csoportja nem volt eléggé nagy ahhoz, hogy eredményeiket tudományosan értékelhessék.

Az alkoholtfogyasztás azonban csak mérsékelt mennyiségben bizonyult hasznosnak: azok az alkoholista férfiak, akik napi hat decinél többet alkoholt fogyasztottak, kétszerte olyan gyakran haltak meg a megfigyelési idő alatt, mint az alkoholt nem fogyasztó betegtársaik. Ez kiváltképp azokra vonatkozott, akiknek szíve a vizsgálatok tanúsága szerint már eleve jobban károsodott.

Az eredmények igazolják, hogy mind a megelőzésben, mind a későbbi betegellátásban az alkohol mértékletes fogyasztása a legegészségesebb megoldás.


Forrás: MTI
2010. 11. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés