2024. Február 21. szerda
Allergiás reakciót válthat ki a mobiltelefonokban található nikkel azoknál, akik szinte megállás nélkül csevegnek a fülükre szorított készüléken – figyelmeztetnek amerikai szakemberek.

A nikkel az egyik leggyakoribb allergiát kiváltó anyag: a nők körülbelül 17, a férfiak 3 százaléka reagál rá érzékenyen. A kulcsok, pénzérmék, gémkapcsok is tartalmaznak nikkelt, ám ezekkel nem érintkezünk olyan gyakran napközben, viszont ha „fémes” kézzel megdörzsöljük a szemünket, az irritációt válthat ki. Az allergia kialakulásának kockázata erősödik, ha sokáig érintkezünk bizonyos nikkel-tartalmú tárgyakkal, például mobiltelefonnal, ékszerrel, órával, vagy akár szemüvegkerettel.

nikkel, allergia, mobiltelefon

„A mobiltelefonok fokozott használata miatt egyre hosszabb ideig vagyunk kitéve a készülékben lévő nikkelnek” – mondta el az Amerikai Allergiás, Asztmás és Immunológiai megbetegedések Kollégiumának (ACAAI) éves találkozóján Luz Fonacier allergológus, a szervezet tagja. A szakember elmondása szerint az orvosok egyre több nikkelallergiás pácienssel találkoznak. Néhány szakember szerint több fémhasználatra vonatkozó szabályozásra lenne szükség az Egyesült Államokban, úgy mint néhány európai országban.

„A páciensek az arcukat, az állvonalukat és a fülüket borító száraz, viszkető bőrfoltokkal jelennek meg a rendelőben és fogalmuk sincsen, hogy mi okozza az allergiás tüneteket” – idézte a Fonaciert a ScienceDaily tudományos hírportál.

A fémallergia tünetei lehetnek vöröses foltok, duzzanatok, viszketés, ekcéma, hólyagosodás. A legjobb megoldás a közvetlen érintkezés elkerülése; a mobiltelefonok esetében a műanyag borítás, vagy a vezeték nélküli fülhallgató használata segíthet, vagy egy olyan készülékre való váltás, amelynek a borítása nem tartalmaz fémet – sorolja a megelőzési intézkedéseket Fonacier.

 
Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés