2024. Június 25. kedd
Az allergia tünetei, mint a tüsszögés és az orrfolyás, segítenek megszabadítani a szervezetet a levegőben lévő részecskéktől. Amerikai kutatók szerint ezek a részecskék akár rákkeltőek is lehetnek, és az allergia valójában a szervezet rák elleni védekezése.

Szakértők már régóta sejtették, hogy az allergiák valamilyen módon kapcsolatban állhatnak a rákkal, de eddig nem találtak rá meggyőző bizonyítékot. Néhány kutatás szerint a rákbetegek kevésbé hajlamosak az allergiára, míg mások éppen az ellenkezőjét állapították meg.

allergia, rák

Paul Sherman, a Cornell Egyetem munkatársa és kutatócsoportja az elmúlt öt évtized közel 650 kutatásának eredményét átnézve arra az eredményre jutott, hogy a rákbetegek körében általában ritkább az allergia, mint az egészségeseknél.

A kapcsolat azoknál a rákbetegeknél volt a legerősebb, akiknél a betegség valamilyen külső anyaggal való érintkezéssel kapcsolatos, mint például a méhnyakrák, a bőrrák, vagy a torok és vastagbél daganatai.

Hasonlóképpen, csak azok az allergiák voltak ritkábbak a daganatos betegeknél, melyek valamely módon a test külsejéhez köthetőek – ekcéma, szénanátha, állat- és ételallergiák. Az emlő- és prosztatarák, valamint a csontvelőrák esetében, melyek a külső környezettől elszigeteltek, már sokkal kevésbé állt fenn az összefüggés.

Sherman szerint az allergiás reakciók gyógyszerekkel való elnyomása valójában meglehetősen rossz ötlet, és további kutatásoknak kellene vizsgálnia, hogy az antihisztaminok és más allergiagyógyszerek valóban többet ártanak-e mint használnak.


Forrás: Vital
2008. 11. 01.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés