2024. Július 21. vasárnap
Az alvás nem csak azért fontos, hogy kipihentek legyünk, de egészségünkre is nagy hatással lehet. Kutatók szerint azok a középkorú és idősebb nők, akiknek alvásproblémáik vannak, sokkal könnyebben szednek fel plusz kilókat, mint jól alvó társaik.

Finn kutatók összesen több mint hétezer, 40-60 éves férfi és nő életét kísérték figyelemmel hét éven keresztül. Az eredmények szerint azok a nők, akik jelentős alvásproblémákról számoltak be a kutatás ideje alatt, a vizsgálat végére sokkal többet híztak, mint azok a nők, akiknek nem volt gondjuk az alvással.

alvás, hízás

A rosszul alvó nők egyharmada hízott legalább öt kilót a kutatás során, míg ugyanilyen mértékű súlygyarapodás csak a jól alvók egyötödénél jelentkezett. Az alvásproblémák és az elhízás közti kapcsolat akkor is megmaradt, amikor a kutatók más tényezőket (általános fizikai és mentális egészség, kezdősúly a kutatás elején, testmozgás) is figyelembe vettek.

Sajnos vagy szerencsére ez a jelenség csak a nőket érinti, férfiaknál nem okoz elhízást a kialvatlanság.

„A legvalószínűbb magyarázat a jelenségre, hogy az alváshiány megzavarja egyes hormonok, például az étvágyat is szabályozó leptin és ghrelin működését, ez pedig túlevést okozhat a kialvatlan betegeknél – nyilatkozta Peppi Lyytikainen, a Helsinki Egyetem vezető kutatója. Bár a mostani kutatás nem bizonyítja minden kétséget kizáróan az ok-okozati összefüggéseket az alváshiány és az elhízás között, de valószínűsíti, hogy az alvásgondok segítik a plusz kilók lerakódását.”


Forrás: Medipress
2010. 07. 09.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés