Japán tudósok szerint ugyanis a rizsfogyasztás könnyen mély álomba szenderíthet, míg a különböző tésztaételek inkább csak megnehezítik az elalvást. A kutatók rájöttek arra is, hogy a péksütemények (fehér kenyér, palacsinta, pizza) semmilyen hatással nincsenek az alvásminőségre. Ezzel szemben a mostani kutatási eredmények szerint az olyan magas glikémiás indexű ételek, mint például a rizs fogyasztása összefüggésbe hozható a jó alvásminőséggel. A magas glikémiás indexű ételek gyorsabban és hosszabb időre emelik meg a vércukorszintet, mint az alacsonyabb glikémiás indexűek. A magas glikémiás indexű ételekből álló étrend a triptofán miatt lehet jó hatással az alvásminőségre, ez az aminosav ugyanis nyugtató hatásáról és a melatonin nevű alváshormonnal való kapcsolatáról ismert. Az agyunkban a triptofánból először szerotonin majd melatonin lesz, ami elősegíti a gyors elalvást és a mély álmot.
A felmérések szerint a japánok nagyjából tízszer több rizst fogyasztanak, mint az európaiak és az észak-amerikaiak, sőt, a napi kalóriabevitelük 28 százalékát a rizs fedezi. A mostani kutatás során a tudósok 1848 gyári munkás (1164 férfi és 684 nő) egészségügyi adatát vizsgálták meg. A résztvevők ezen kívül egy kérdőívet is kitöltöttek 2003-ban, majd egy évvel később, 2004-ben is, amiben különböző, az egészségi állapotukkal és egyéb életmódbeli szokásaikkal (étrend, dohányzás, testmozgás) kapcsolatos kérdések szerepeltek.
Az alvásminőség felméréshez a tudósok a Pittsburgh Alvásminőség Skála japán verzióját alkalmazták, amiben az alábbi tényezők kerültek górcső alá: a lámpaoltás után az elalváshoz szükséges idő, alvásmennyiség, zavaró tényezők, gyógyszerszerdés, napi teljesítmény. Az adatok szerint a több rizs fogyasztók sokkal jobb helyezést értek el az alvási skálán, vagyis sokkal jobban aludtak. A tésztaételek fogyasztása ugyanakkor rosszabb alvásminőséggel, vagyis gyakori felébredésekkel, napközbeni álmossággal és nehezebb elalvással járt együtt. A kenyérfélék fogyasztása semmilyen hatással nem volt az alvásminőségre. "A mostani vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a magas glikémiás indexű ételek, különösen a rizs fogyasztása jótékony hatással van az alváshigiéniára" - olvasható a PLoS ONE című tudományos szaklapban megjelent tanulmányban.