2024. Július 15. hétfő
A hat óránál kevesebb alvás négyszeresére növeli a megfázás veszélyét azokhoz képest, akik legalább hét órát pihennek – állítják a szakemberek.

A kialvatlanság nemcsak zsémbessé tesz, hanem az immunrendszert is gyengíti. Az alvás jelentőségét sokan hajlamosak alábecsülni, ám egyre több tudományos eredmény bizonyítja, hogy az az egészség harmadik alappillére a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres mozgás mellett. A kutatók 164 felnőtt alvási szokásait figyelték meg egy szállodában egy héten keresztül. A résztvevők náthavírust tartalmazó orrcseppet kaptak, majd feljegyzésre került, hogy ki betegedett meg és ki nem. A legkevesebbet alvók, akik 5 órát se pihentek, négy és félszer akkora eséllyel tüsszögtek.

A szakemberek számításba vették az olyan tényezőket is, mint a szociális háttér, a dohányzás és az alkohol, ám továbbra is az alvással állt fenn a legerősebb összefüggés. A munkálatokat irányító Aric Prather, a University College San Francisco munkatársa szerint az eredmények jócskán alátámasztják az alvás fontosságát. „Itt nemcsak álmosságról és ingerlékenységről van szó. A kialvatlanság egészségkárosító hatású. Mégpedig kortól, stressz-szinttől, származástól, iskolázottságtól és jövedelemtől függetlenül” – mondta a szakember. Az alváshiány hátrányosan érinti az immunrendszer T-sejtjeinek működését.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés