A Karácsony a szeretet, a békesség és a megnyugvás ünnepe, no meg a családi lakomáké. Ki tudna ellenállni a mama főztjének és kínálásának. Így az ünnepek alatt sokan plusz kilókat is kapnak „ajándékba”. Azonban néhány egyszerű elv betartásával kevesebbel is meg lehet úszni. A mértéktelen evés azonban mindamellett, hogy elronthatja az ünnep hangulatát, jelentősen megterheli szervezetünket is. A hagyományos karácsonyi ételek nem kedveznek szervezetünknek, mivel általában magas a zsír és cukortartalmuk, nehezen emészthetőek és magas energiatartalmuk miatt hízlalnak. Néhány egyszerű szabály betartásával elkerülhetjük a kellemetlenségeket.
„Ha lehet vegyük elejét a gondnak már az ünnepi menü tervezésekor! Lehetőleg halételeket készítsünk, valamint lazítsuk a nehéz sülteket saláta körettel. Ha pedig vendégségbe megyünk, kérjünk salátát, zöldséget, sültalmát köretnek” – tanácsolja Gyányi Andrea az Angyalok Konyhája étkezésterapeutája, gasztropszichológus. Hozzátette: egy adag párolt zöldség még a leghagyományosabb konyhát képviselő nagyinak sem szentségtörés, szívesen elkészíti, ha kérik. A zöldségfélék rendkívül jó vitamin és ásványi anyag források, ezért ilyenkor különösen fontos, hogy naponta akár többször is fogyasszunk, nassoljunk belőlük.
Az ünnepek alatt is fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot! Erre különösen figyeljünk oda alkohol fogyasztásakor. Kerüljük a tömény italokat, és ha már alkoholt iszunk, akkor fogyasszunk minden pohár ital mellé bőséges tiszta vizet vagy valamilyen cukormentes italt. Ezzel csökkenteni tudjuk az alkohol szervezetünket terhelő hatását. Végül mind ételben mind italban vigyázzunk a mennyiségre, bármennyire is unszolnak, ne együk degeszre magunkat és ne igyunk többet a kelleténél.
„Bármennyire odafigyelünk is, az ünnepek alatt óhatatlanul többet eszünk, iszunk a kelleténél. Ezért az ünnepek után minél hamarabb állítsuk helyre a szervezetünket, méregtelenítsünk, regeneráljuk a májunkat és szabaduljunk meg az esetleg felszedett kilóktól” – mondta Gyányi Andrea. Kiváló zsírégető hatású a reggel, éhgyomorra elfogyasztott gyömbértea: ujjbegynyi gyömbért bele kell reszelni forró vízbe, állni hagyni öt-tíz percig, majd leszűrni. Citrommal, narancshéjjal bolondítva lehet fogyasztani. A máj regenerálásához folytassunk májkímélő diétát, azaz kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket és mellőzzük az alkoholt. A kúra fontos része a bő folyadékbevitel, amely főleg szénsavmentes víz, májvédő tea, frissen facsart zöldség és gyümölcslé. A máriatövis régóta ismert májvédő hatásáról, de a csalántea is elősegíti a máj méregtelenítését, regenerálódását.