2024. Április 23. kedd
Az anorexia kezelésében többnyire hatékonyabb a családterápia, mint az egyéni kezelés – világított rá egy amerikai összehasonlító tanulmány, amely elsőként hasonlította össze közvetlenül a két terápiatípust.

Az anorexia életveszélyes betegség, ehhez képest figyelemreméltó, milyen keveset tudunk róla – fejtette ki Lucille Packard, a kaliforniai Stanford Egyetem kutatója a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint. Az anorexiás betegek túl kövérnek látják magukat, és mindenképp fogyni kívánnak. Ezer lányból mintegy hat érintett, a fiúknál lényegesen ritkább a jelenség.

anorexia, családterápia

A kutatás során 120 beteget hasonlítottak össze a kutatók. Két csoportra osztották őket, az egyiket egy évig a betegek félelmeire összpontosító pszichoterápiával kezelték, míg a másik csoport kezelésébe bevonták a szülőket is. Többek között egy éven át rendszeresen felszólították őket, hogy fokozottan figyeljenek gyermekük evési szokásaira.

Egy év családterápiát követően a betegek mintegy fele teljesen tünetmentes lett. Elérték a normál súly legalább 95 százalékát, és evésükben sem mutatkozott zavar. Az egyénileg kezelt csoportban csupán a csoport negyedéről lehetett ezt megállapítani az év végére.

A családterápiát követően a betegek ráadásul ritkábban estek vissza. A vizsgálat eredménye tehát erőteljesen utal arra, hogy a családalapú terápia hatékonyabb – mondta a kutatás vezetője, James Lock. A pszichiáter szerint az orvosoknak meg kell érteniük, hogy a szülők nagy segítséget jelenthetnek. Mindazonáltal azt is hangsúlyozta, hogy egyes esetekben jobban használhat az egyéni kezelés.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés