2023. Szeptember 29. péntek
Minden ötödik embert érint élete során a depresszió, ám mintegy harmaduknál nem hatékonyak az antidepresszáns szerek. Amerikai kutatók szerint az ilyen szerek hatékonyságát ronthatják egyes gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerek.

A New York-i Rockefeller Egyetem kutatói a legelterjedtebben alkalmazott antidepresszánsok, a szelektív szerotonin-visszavételt gátló (SSRI) szerek hatékonyságát vizsgálták ibuprofennel, aszpirinnel és naproxénnel együtt szedve. Egérkísérletekben mérték bizonyos jelátvivő fehérjék, a citokinek agyi szintjét, amelyet az SSRI-k megemelnek. Úgy találták, hogy a gyulladásgátló szerek hatására visszaesett a jelátvivő fehérje szintje az agyban.

antidepresszánsmezték, amelyek az eddigi legnagyobb méretű, hétéves követésen alapuló amerikai tanulmányból származtak. Kiderült, hogy az antidepresszánst fájdalomcsillapítókkal együtt szedő pácienseknek csupán 40 százaléka reagált jól a kezelésre, míg a fájdalomcsillapítókat nem szedők körében 54 százalék volt ez az arány.

Az eredmény leginkább azok számára fontos, akiknek egyidejűleg van szükségük kezelésre krónikus fájdalom és depresszió ellen.


Forrás: MTI
2011. 04. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés