2024. Július 21. vasárnap
A legújabb kutatás szerint az antioxidánsok duplájára növelhetik a legveszélyesebb bőrrák, a melanóma terjedésének sebességét.

Martin Bergö, a Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának munkatársa arra hívta fel a rákbetegek és a betegség fokozott kockázatával rendelkező emberek figyelmét, hogy kerüljék az antioxidánsokat tartalmazó táplálékkiegészítők szedését. Az egyetem kutatói 2014 januárjában már kimutatták, hogy ezek a vegyületek felgyorsítják a tüdőrák előrehaladását. Azokban az egerekben, amelyek antioxidánst fogyasztottak, újabb, agresszívabb daganatok alakultak ki. Ráadásul ezt az eredményt az emberi tüdődaganatos sejteken végzett kísérletek is megerősítették. Mivel általánosan elfogadott tényként kezelik, hogy a szabadgyökök okozzák a rákos megbetegedéseket, a tudományos élet szereplői eddig egyszerűen azt feltételezték, hogy az ezeket elpusztító antioxidánsok védelmet nyújthatnak a betegség ellen. Az akadémia utánkövető tanulmányából azonban az derült ki, hogy az antioxidánsok kétszeresére növelik a rosszindulatú melanóma áttétének arányát.

Bergö professzor elmondta, hogy a tüdőrákkal foglalkozó kutatásokkal ellentétben az derült ki, hogy a primer melanóma daganatot nem befolyásolták az antioxidánsok. Megnövelték azonban a daganatos sejtek áttétképzésére irányuló képességét, ami még súlyosabb problémát jelent, mivel a melanómás esetekben éppen az áttét az, amely a halált okozza. A szakértő elmondta, hogy a primer daganat önmagában nem veszélyes, ezt általában el is lehet távolítani. Az eredményeket a rákbetegekből vett melanómás sejteken végzett kísérletek is megerősítették. A Science Translational Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerzői elmagyarázták, hogy az antioxidánsok megóvják azokat az egészséges sejteket a szabadgyökökkel szemben, amelyek rákos sejtekké alakulhatnak át. A vegyületek ugyanakkor a már kifejlődött daganatot is megvédhetik, és ezáltal lehetővé tehetik annak továbbterjedését. Ha tehát valaki antioxidáns tartalmú táplálékkiegészítőt szed, azzal akaratlanul is felgyorsíthatja a nem kimutatható kisméretű vagy premalignus daganatok progresszióját.


Forrás: Medipress
2015. 10. 14.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés