A perfluor-alkil vegyületeket (PFA) széles körben alkalmazzák a fogyasztási cikkek gyártásában a víz-, zsír- és foltállóság fokozására. A Harvardi Egyetem kutatói kimutatták, hogy a csecsemők vérének PFA-koncentrációja a szoptatás minden egyes hónapjával 20-30 százalékkal nő. Ez a jelenség pedig Dr. Philippe Grandjean, az Environmental Science & Technology szakfolyóirat augusztus 20-i számában megjelent tanulmány társzerzője szerint azért aggasztó, mert a korábbi kutatások azt mutatták, hogy a PFA vegyület hatására az oltóanyagok részben vagy teljesen elveszíthetik hatékonyságukat.
„Ez teljesen abszurd” – nyilatkozta Grandjean. „Oltóanyagokkal próbáljuk megelőzni a betegségeket, és arra ösztönözzük az édesanyákat, hogy szoptassanak, mert az anyatej a legjobb tápanyag a csecsemő számára, és az anyatej összetevői stimulálják a gyermek immunrendszerét. Most pedig kiderül, hogy olyan szennyező anyagok vannak az anyatejben, amelyek az anyatejhez képest éppen ellenkező hatást váltanak ki, csökkentik a gyermekkori védőoltások hatékonyságát.” PFA vegyületek vízhatlan és vízálló ruhaneműkben és foltálló bútorokban fordulnak elő, de bizonyos élelmiszerek csomagolásában, például a mikrohullámozható pattogatott kukorica zacskójában és az elvihető pizzák dobozában is fellelhetők. A szakértők szerint ezért a fiatal nőknek nem áll módjukban aktívan megvédeni magukat e vegyületek behatásával szemben.