2024. Július 15. hétfő
A kisgyerekesek körében népszerű babaúszás növelheti a fiatalkori asztma kialakulásának kockázatát az allergiás hátterű családokban – figyelmeztetett a német Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (UBA).

A szakemberek szerint az allergiás reakciók kialakulásáért valószínűleg a nitrogén-triklorid, más néven triklóramin lehet a felelős, amely a medencék fertőtlenítésére használt klór és az úszók által bevitt izzadtság, vizelet és egyéb szerves anyagok reakciójának a terméke. A triklóramin a szemet és a felső légutakat is irritálhatja.

asztma, uszoda

„Egyelőre nem lehet határozottan kijelenteni, hogy az élet ilyen korai szakaszában károsodhat-e a tüdőszövet, és ez asztmához vezethet-e, mivel a triklóramin hatásaira vonatkozó adatainak jelenleg nagyon hiányosak – olvasható a hivatal közleményében. Az allergiás családi előzményekkel rendelkező szülőknek minden esetre azt tanácsolja az UBA, hogy addig ne vigyék úszni a kétévesnél kisebb gyermekeiket, amíg nem tisztázódott a triklóraminnal kapcsolatosan felmerült gyanú.”

Jochen Flasbarth, az UBA elnöke az alapvető higiéniai szabályok betartására szólította fel az uszodalátogatókat, a vízi létesítmények tulajdonosait pedig arra kérte, hogy tegyenek meg mindent a káros hatások kiküszöbölése érdekében, például a legújabb víztisztítási és vízkezelési technológiák alkalmazásával. „Az úszás egészséges mind a felnőttek, mind a gyerekek számára. Azért, hogy ez így is maradjon, mindenkinek alaposan le kellene zuhanyoznia az úszómedencébe lépés előtt, hogy megelőzzék a triklóramin okozta egészségkárosodás kialakulását” – hangsúlyozta Flashbarth.

Egy belga szakemberek által 2006-ban készített európai tanulmány kimutatta, hogy a 13 és 14 évesek körében jelentősen megnövekedhet az asztma és az asztmatikus légzés előfordulásának gyakorisága, ha fedett uszodákba járnak. Egy 2003-as brit kutatás során a szakemberek nagy mennyiségben találtak triklóramin által gerjesztett fehérjéket fiatal fürdőzök, és még a medence szélén ülő szülők vérében is.

Az asztma egyre súlyosbodó egészségügyi problémát jelent szerte a világon, a betegséget kiváltó lehetséges okok eltérőek. Az elhízás, a genetikai hajlam, a dohányzás, az alacsony születési testsúly, a légszennyezettség és a háztartási por és atka is a „gyanúsítottak” listáján szerepel. Az erős érzelmi impulzusok és az időjárás is súlyosbíthatják a tüneteket.


Forrás: MTI
2011. 01. 12.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés