A londoni Imperial College kutatói 25 korábbi tanulmány összesen 2 millió emberre vonatkozó adatainak elemzése során úgy találták, hogy a napi rostbevitel 10 grammal való emelése 10 százalékkal csökkenti a bélrák kockázatát, ugyanakkor a gyümölcsökre és a zöldségekre ez a csökkentő hatás nem bizonyult érvényesnek.
A The British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban ismertetett elemzésben rákmegelőző hatásúnak találták a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, a barna rizst, a gabonából készült pelyheket (zabpehely, kukoricapehely) és kásákat.
Dagfinn Aune biostatisztikus, a kutatás vezetője szerint az eredmények egyenes arányosságot mutattak az elfogyasztott étkezési rost mennyisége és a vastagbélrák kockázatának csökkenése között. Eredményeik szerint azoknál, akiknek étrendjébe napi 90 gramm teljes értékű gabonát iktattak, 20 százalékkal csökkent a rákkockázat. A gyümölcsökben és zöldségekben lévő rostokkal kapcsolatban azonban nem sikerült ilyen összefüggést kimutatniuk a kutatóknak.