2024. Július 22. hétfő
Molekuláris kapcsolatot fedeztek fel a napi bioritmus – más szóval a biológiai óra – és az anyagcsere között. A felfedezés új utakat nyithat a cukorbetegség, az elhízás és más kapcsolódó betegségek gyógyításában.

A 24 órás napi bioritmus irányítja szinte minden élőlény alapvető fiziológiai funkcióit. Ennek a ritmusnak a felborulása alapvetően befolyásolja az emberi egészséget is, és anyagcserezavarokhoz, álmatlansághoz, depresszióhoz, szívkoszorúér-megbetegedéshez és rákhoz vezethet.

fiatal nő falióra előtt, bioritmus, anyagcsere

Paolo Sassone-Corsi, a világ egyik vezető bioritmus-kutatója és munkatársai felfedezték, hogy egy nélkülözhetetlen fehérje, a CLOCK – amely a test napi ritmusát szabályozza – egy másik fehérjével, a SIRT1-el együtt befolyásolja azt is, hogy mennyi energiát használnak fel a sejtek. „Ennek a kölcsönhatásnak komoly következményei vannak a betegségek és az öregedés terén, és úgy tűnik, életfontosságú az anyagcserében is” – írták a kutatók a Cell című folyóiratban.

Génjeink körülbelül 15 százalékát is ez a napi ritmus szabályozza. Sassone-Corsi 2006-ban felfedezte, hogy a CLOCK fehérje lényeges alkotóeleme ennek a napi működésnek. Most mukatársaival együtt kimutatták azt is, hogy a SIRT1 fehérje ellensúlyozza a CLOCK működését. A SIRT1 érzékeli a sejtek energiaszintjét, valamint segíti a sejteket az oxidatív és sugárzás okozta stresszel szembeni ellenállásban, így fontos szerepe van az öregedési folyamat kontrollálásában. Ugyan funkciójuk különböző, de a kétfajta fehérje hat egymásra, olyan kötést hozva létre, amely aztán működésbe lép a sejtekben.

Ha a két létfontosságú fehérje közötti egyensúly megbomlik, a normál sejtműködés felborulhat. Ezért aztán az alvási vagy étkezési szokásainkban beálló változások e két enzim befolyása által közvetlenül hatnak sejtjeink működésére.

A CLOCK és a SIRT1 közötti speciális kapcsolat szerepet játszhat az egészséges anyagcsere gyógyszeres fenntartásában is, így segíthet kezelni olyan fontos társadalmi és egészségügyi problémákat, mint amilyen a cukorbetegség vagy az elhízás.


Forrás: Medipress
2008. 07. 29.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés