2024. Szeptember 24. kedd
A legfrissebb kutatás szerint nőkben a bio élelmiszerek fogyasztása nem csökkenti a daganatos betegségek kockázatát.

Az oxfordi kutatás szerint azokban a nőkben, akik kilenc éven keresztül rendszeresen fogyasztottak bio élelmiszereket, ugyanakkora volt a vizsgált 16 ráktípus kialakulásának valószínűsége, mint azokban, akik soha nem fogyasztottak ilyen élelmiszereket. Sőt, a Million Women tanulmány arra is rávilágított, hogy a csak bio élelmiszereket fogyasztók esetében valamivel magasabb az emlőrák kockázata. Sok ember választja a bio élelmiszereket éppen azért, mert úgy vélik, hogy így elkerülhetik a növényvédőszereket, amelyek sokak szerint fokozzák a daganatos megbetegedések kockázatát. Amikor azonban az oxfordi kutatók megvizsgálták a növényvédőszerekkel kifejezetten összefüggésbe hozott ráktípusokat, például az emlőrákot és a lágyszöveti daganatokat, nem találtak bizonyítékot fokozott kockázatra. A mostani kutatásban részt vevő szakértők többsége úgy véli, hogy a fenyegetés mértékének bármilyen növekedése vagy csökkenése valószínűleg más tényezők eredménye.

A British Journal of Cancer szaklapban megjelent kutatásban 600 ezer ötven éven felüli nőt kérdeztek meg arról, milyen gyakran fogyasztanak bio élelmiszereket, és kilenc éven keresztül monitorozták a résztvevők egészségi állapotát. Összesen mintegy 50 ezer nőben alakult ki a kutatási időszakban a 16 leggyakoribb ráktípus valamelyike. Amikor azonban összevetették annak a 180 ezer nőnek az adatait, akik soha nem fogyasztottak bio élelmiszereket azokéval, akik általában vagy mindig bio élelmiszereket fogyasztottak, nem találtak eltérést az általános kockázatban. Bár a non-Hodgkin limfóma kockázatának csökkenését mutatták ki a bio élelmiszerek fogyasztásával összefüggésben, ez azonban a kutatók szerint más tényezőkkel, vagy csupán a véletlennel magyarázható.

Tim Key professzor így nyilatkozott az eredményekről: „A középkorú brit nőkön végzett széleskörű vizsgálatunk nem talált bizonyítékot arra, hogy csökkenne a nőkben a rák általános kockázata, ha rendszeresen fogyasztanak bio élelmiszereket. A non-Hodgkin limfómával kapcsolatos esetleges összefüggésről további kutatásokat kell végezni.”


Forrás: Medipress
2014. 04. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés