2024. Június 25. kedd
A sokoldalú bolhamag -  Kiváló ballasztanyag -  Székrekedés megakadályozása -  A vastagbélrák megelőzése -  Fogyás elősegítése -  Koleszterincsökkentő hatás -  Vércukorszint szabályozása -  Immunrendszer erősítése

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

A bolhamag, pontosabban a bolhamag héja sokféle jótékony hatásánál fogva szinte csodaszernek számít. Szabályozza a vércukorszintet, koleszterincsökkentő hatású, méregtelenít és stimulálja a beleket. Segíti a fogyást és rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki. Az USA-ban az egyik legkeresettebb ballasztanyag a különös nevű bolhamag.


A magok a Psyllium (jelentése:bolha), latin nevén Plantago ovata nevű növénytől származnak. Az apró magvak az érést követően bolhához hasonló módon kiugranak tokjukból. Orvosi célból az indiai bolhamagot alkalmazzák.

A bolhamag gyógyító erejét középkori feljegyzések is megemlítik: Szent Hildegárd apátnő bolhamaggal gyógyította a hasmenést és a székrekedést.

Bolhamag1

A sokoldalú bolhamag

Étkezési célra a magok héját, azaz a korpát használják A teljesen íztelen korpa gazdag nyákban, amely képes megkötni a zsírt, a cukrot és a méreganyagokat.

A növény áldás a fogyni vágyóknak és a bélbetegségekkel küzdőknek, a cukorbetegeknek és a szívbetegeknek is. A korpával az élelmiszerek laktatóbbak, miközben jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiváló ballasztanyag

A ballasztanyagok fontosak a szervezet számára. A ballasztanyagokban gazdag étrend lazítja a székletet és táplálékul szolgál az egészséges bélbaktériumoknak. A modern ember tápláléka nagyon szegény ballasztanyagokban. Az ajánlott napi 30 g-nak mindössze a felét fogyasztjuk el. A ballasztanyagok hiánya székrekedéshez vezet, a tartós székrekedés növeli a bélgyulladás kialakulásának esélyét. A krónikus gyulladással nő a vastagbélrák rizikója. A számtalan hátránnyal járó hashajtók szedése helyett az ételekhez adott bolhamaggal biztosíthatjuk a megfelelő ballasztanyag bevitelt.

Székrekedés megakadályozása

Magas nyálkatartalmánál fogva a bolhamag héja víz hatására megduzzad és növeli a széklet volumenét. Utóbbi feszítő ingert gyakorol a bélfalra, ennek hatására gyorsul a bélperisztaltika. A nyálka, mintegy kenőanyagként, meggyorsítja a béltartalom haladását. A bolhamag székletet rendező hatása általában a beszedést követő 12-14 órán belül érvényesül. Ajánlott naponta 1-3 alkalommal egy púpos teáskanálnyit étkezés előtt vagy után megenni és ideálisan egy negyed liter vizet meginni.

A vastagbélrák megelőzése

A bolhamag rendszeres fogyasztásával akár a vastagbélrákot is megelőzhetjük. 1995 és 2000 között Lopez és kollégái a Madridi Egyetemen a vastagbélrákos betegek halálozási arányát vizsgálták. Megállapították, hogy azoknál, akik rendszeresen bolhamagot fogyasztottak, sokkal kisebb volt a halálozási arány.

Fogyás elősegítése

A bolhamag ideális kiegészítője lehet a fogyókúrának is. Növeli a jóllakottság érzetét és hatására kevesebb zsiradék szívódik fel a táplálékokból. A bolhamag zsírmegkötő hatásánál fogva tehermentesíti a májat és az epehólyagot is.

Bolhamag2 

Koleszterincsökkentő hatás

A granulátum bizonyítottan csökkenti a vér koleszterinszintjét, és javítja a „jó” HDL-koleszterin és a „rossz” LDL-koleszterin arányát. A vízben oldódó ballasztanyagok a belekben megkötik a koleszterinben gazdag epesavakat. Ezek így a széklettel együtt távoznak anélkül, hogy a vékonybélből ismét felszívódva a véráramba kerülnének. Ennek ellensúlyozására a szervezet a vérben keringő koleszterint az emésztéshez nélkülözhetetlen epesavak előállításához használja fel, aminek hatására csökken a szérum-koleszterinszint.

Vércukorszint szabályozása

Iráni kutatók szerint a bolhamag vércukorszint csökkentésére is alkalmas. Északír kutatók megállapították, hogy a növény a cukorbetegség I. és II. típusában egyaránt csökkentette a magas vércukorszintet, mivel gátolta a vékonybelekben a cukor felszívódását.

Immunrendszer erősítése

Ismeretes, hogy az immunrendszer jó működése szempontjából nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra. A bolhamag hatására a beleket benépesítő hasznos baktériumok jobban szaporodnak, ezzel erősítik az immunrendszert.


Szerző: Tajnafői Éva
2022. 02. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés