2022. Május 18. szerda
Kutatók szerint a Botox-injekció azáltal, hogy lebénítja az arcizmokat és korlátozza az arckifejezést, befolyással van az érzelmekre is: a mosolygást gátolva például csökkenti a boldogságérzetet.

A ránctalanításra használt kezelés során egy igen mérgező vegyületet, Botulinum toxint fecskendeznek a bőrbe, amely lebénítja a ráncok kialakulásáért is felelős izmokat. A sima arcbőr mellett a Botox-kezelés hátulütője, hogy hatására az arckifejezés is megváltozik, fagyott, kifejezéstelen lesz. Kutatók szerint ez nem csak a kinézetre, de az érzelmekre, a hangulatra is kihat.

Botox, érzelmek

Joshua Davis pszichológusa, a New York-i Barnard College munkatársa és kollégái különböző érzelmi töltettel bíró videókat mutattak önkénteseknek Botox-, illetve az ajkak és az arcon lévő ráncok feltöltését szolgáló Restylane-kezelés előtt és után. A Restylane-t kontrollként alkalmazták, ez az eljárás ugyanis nem befolyásolja az arcizmok működését.

A videókra adott reakciók a Botoxot kapott résztvevőknél sokkal enyhébbek voltak, mint a kontrollcsoport tagjainál, illetve saját magukhoz képest a pozitív érzelmi töltetű filmekre visszafogottabban reagáltak a kezelés után, mint előtt.

A megindító eseményekre, például egy szomorú filmjelenetre érzelmileg máskülönben normálisan reagáló személynél a Botox által lebénított arcizmokból az agy kevesebb visszajelzést kap – mutatott rá Davis a népszerű ránctalanító eljárás hátulütőjére.

Mindez összefügg egy több mint száz éves elképzeléssel, amely szerint az arckifejezés hat az agyi működésre és az átélt érzelmekre. Ez alapján a nevetés boldoggá tesz, a szemöldökráncolás pedig rossz hangulatot okoz. A kutatók szerint ha az arcizmok mozgása korlátozott, az az érzelmek megélését is leszűkíti.


Forrás: Vital
2010. 06. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés