A ’90-es évek elején a Johns Hopkins Egyetem kutatói izolálták a szulforafán vegyületét, amely a káposztafélékben, de különösen a brokkoliban, brokkolicsírában előforduló glukorafaninból keletkezik. Azóta számos vizsgálat bizonyította, hogy szulforafán a leghatásosabb természetes serkentője a méregtelenítő enzimeknek, hosszan ható antioxidáns, a szervezet sav-lúg egyensúlyát helyreállító anyag.. Így a vér, a vérerek és más létfenntartó szervünk egészségére vigyáz.
Számos betegség kialakulását gátolja, vagy hatékonyan segíti kezelésüket – pl. daganatos betegségek, gyulladások, gyomorfekély – de az erős fejfájás ellen is hat.
Legfőbb ellenségünk: az oxidatív stressz
Anyagcserénk folyamatosan termel szabad gyököket, ráadásul ezeket a szennyezett levegőben lévő részecskék útján is belélegezzük. A szabad gyökök erősen oxidálnak, – ami sejtjeink károsodását idézi elő – és megbetegítenek. Szervezetünk különböző antioxidáns eljárásokkal igyekszik valamelyest ellensúlyozni az oxidációt. Ezt támogathatja hatékonyan a szulforafán, mint erős antioxidáns tápanyag: védi a sejtjeinket, ellensúlyozza a szabad gyökök károsító hatásait.
Kapszulába zárva
A brokkoliban és annak csírájában található tehát meg a szulforafán, azaz egészen pontosan annak előanyaga, a glukorafanin. Ahhoz azonban, hogy a brokkoli fent említett kedvező hatásai érvényesülhessenek, nyers vagy nagyon kevéssé főtt állapotban kell fogyasztanunk ezt a zöldséget. Hő hatására ugyanis tönkremegy a mirozináz enzim, amely nélkül nincs szulforafán sem. Ám, hogy sejtjeink fiatalítását elérjük naponta fél – háromnegyed kiló nyers vagy enyhén párolt brokkolit kellene elfogyasztanunk.
A brokkoli finom és változatosan elkészíthető zöldség, ám senki nem tud megenni belőle ekkora mennyiséget! A kutatók rájöttek, hogy a brokkolicsíra esszencia speciális elkészítése révén a szulforafán nagy koncentrációban lesz jelen a kivonatban és roppant egyszerűen a szervezetbe vihető: kapszula formájában. Ez pedig tartalmazza a kész szulforafánt, segítségével tapasztalhatjuk ennek a nagyon erős antioxidánsnak minden áldásos hatását.