![](/themes/vital_theme/images/ferdevonal_zold.gif)
„Régóta tudjuk, hogy a zöldségfogyasztás jót tesz, ám meglepő módon a védőhatás molekuláris mechanizmusa ismeretlen maradt” – mondta el Paul Evans, a londoni Imperial College-ban működő Nemzeti Szív- és Tüdőintézet munkatársa.
![brokkoli, szívroham, artériák brokkoli, szívroham, artériák](https://new.vital.hu/files/images/i_brokkoli-szivroham-arteriak.jpg)
A kutató és munkatársai egereknek szulforafánt, egy brokkoliban és más káposztafélékben megtalálható vegyületet adtak. Megállapították, hogy a hatóanyag képes bekapcsolni egy védőfehérjét, amely az artériák lerakódásnak legjobban kitett szakaszain egyébként inaktív.
A kutatók szerint a szívrohamhoz vezető zsíros plakkok nem mindenütt egyformán rakódnak le az erekben: nagyobb a lerakódás kockázata a kanyarokban és elágazásokban, ahol lelassul a vér áramlása. Evans magyarázata szerint éppen ezeken az veszélyeztetettebb helyeken inaktív az Nrf2 jelű védőfehérje, bekapcsolásával azonban a szulforafán megvédheti ezeket a részeket.
A kutatásban nem brokkolit, hanem tisztított szulforafánt használtak, hamarosan azonban sor kerülhet a brokkolival végzett vizsgálatokra is, hogy összehasonlítsák a zöldség és a szer hatékonyságát.