2025. Június 27. péntek
1 . oldal
Az Ohiói Egyetem munkatársai felfedték, hogy a cink miként akadályozza meg az immunrendszert, hogy végzetes spirálba kerüljön, és ezáltal a lokális fertőzés generalizálódjon.

A Cell Reports oldalain vázolt tanulmány határozottan támogatja a cink ételkiegészítőként való alkalmazását azon célból, hogy csökkenteni lehessen a megfázási tünetek súlyosságát, valamint felmerült a más betegségek esetén gyakorolt kedvező hatás is. A cink ásványi anyag, melyről régóta tudjuk, hogy egyes molekulák szabályozásában alapvető szerepet tölt be, mindazonáltal nem volt ismert, hogy hogyan hat a baktériumok elleni küzdelemben. Korábbi tanulmányok szerint a cinkhiány kísérleti egerekben igen nagyfokú gyulladáshoz vezetett – a tapasztalt jelenség hasonló volt a szepszis nevű állapothoz, amikor a kórokozók véráramba kerülése a fertőzés generalizálódását vonja maga után.

Most Dr. Daren Knoell és munkatársai emberi sejteken és állatkísérletes körülmények között végzett vizsgálatai bizonyították, hogy az NF-kB nevű fehérje megnöveli az immunrendszerben a cink mennyiségét – így reagálva gyorsan a fertőzésekkel szemben. Azonban létezik egyfajta visszacsatolás, ugyanis a sok cink fékezi az NF-kB jelátvitelét, vagyis megakadályozza az immunválasz kimerülését, ezen keresztül pedig a szepszist. Tehát gyakorlatilag az immunrendszer szigorú egyensúlyi állapotban van, ami jó példa arra, hogy a több nem feltétlenül jobb. A felfedezés újabb részletet ad hozzá a cink élettani szabályozó szerepéhez, mindazonáltal a szakértőkre egyelőre korainak tartják a cink szepszis kezelésében való alkalmazását.


Forrás: Medipress
2013. 02. 15.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés