A csokoládés tejben lévő fehérje elősegíti az izmok regenerációját, a kalóriák pedig feltöltik a kimerített energiaraktárakat. A kutatók egyenesen úgy fogalmaznak, hogy a zsírszegény csokoládés tej nem más, mint „a sportitalok etalonja”. Az eredmények megkérdőjelezik a fehérjeturmix népszerűségének okát, amelyet régen elsősorban a testépítők használtak, mára azonban széles körben elterjedt. A fogyni és izmosodni vágyók mesterséges regenerációs italának piaca virágzásnak indult, így 2017-re várhatóan 3,4 trillió forintnak megfelelő összeget mozgósít majd. A Cornell Egyetem munkatársai azonban biztosak benne, hogy a csokoládés tej legalább annyira megfelel a célnak – sőt, valószínűleg még jobban. A szigorú edzéstervet tartó sportolók számára pedig kiemelkedő jelentőséggel bír az ideális regenerációs ital megtalálása.
Az egyetemi kutatócsoport számítógépes modell segítségével fejlesztett ki egy algoritmust, hogy megtalálja a táplálkozástudományi szempontból leghatékonyabb italt. A tápanyagok kalkulációjakor kiderül, hogy az omega-3 zsírsavak hozzáadása például nem javít az összképen, mint ahogy a több cukor sem. Clint Wattenberg, az intézmény sport-táplálkozástani koordinátora elmondta, hogy egy közel 250 milliliteres kiszerelésű csokoládés tej végzett az első helyen – éppen olyan fajta, amilyet például az iskolai büfékben is kapni lehet, és ezt módosították úgy, hogy 16 gramm fehérje és 230 kalória legyen benne a megszokott 8 gramm és 160 kalória helyett.