Amerikai kutatók a csokoládéevés és a depressziós hangulat közötti összefüggést vizsgálták több mint ezer, 20 és 85 év közötti férfi és nő bevonásával. A résztvevőkkel a legkorszerűbb, a depresszió meglétének, rizikójának felmérésére alkalmas teszteket töltették ki, és megkérdezték azt is, mennyi csokoládét szoktak enni.
Mint Natalie Rose és munkatársainak vizsgálatából kiderült, jóval több csokoládét fogyasztottak azok, akiknél a depresszió rizikója magasabbnak bizonyult, mint a betegség szempontjából nem veszélyeztetettek. Az összefüggés nőknél és férfiaknál egyaránt fennállt, és kizárólag a csokira vonatkozott: a vizsgált személyek nem fogyasztottak több szénhidrátot, fehérjét vagy szénhidrátot.
Az, hogy a csokoládé szeretete és a depresszió rizikója pontosan hogyan függ össze, a kutatók szerint további vizsgálatokat igényel – olvasható az Archives of Internal Medicine szakfolyóiratban.