2024. Szeptember 24. kedd
A csokoládé csökkenti a zsigeri zsír arányát – derül ki egy friss kutatásból, amelyet a Nutrition című szakfolyóiratban tettek közzé.

Az eredmények alapján a több csokoládét fogyasztó kamaszok testtömegindexe is alacsonyabb volt, a teljes testzsír aránnyal együtt. Egy másik aktuális kutatás szerint pedig – ami a Archives of Internal Medicine-ben jelent meg – a gyakoribb csokievés alacsonyabb BMI-vel jár a felnőtteknél is. A kakaóból nyert édesség egyre nagyobb tudományos érdeklődésnek örvend, mivel esély van rá, hogy szerepet játszhat a szív- és érrendszeri megbetegedések tudatos megelőzésében. A tizenévesekre irányuló vizsgálat célja az volt, hogy meghatározza a BMI, a csokoládéfogyasztás, a teljes testzsír és a zsigeri zsír arány összefüggését. A spanyolországi Granadai Egyetem szakértői arra a következtetésre jutottak, hogy a magasabb csokivebitel alacsonyabb hasi zsíraránnyal áll kapcsolatban – ezt a teljes testzsírszázalék, a BMI, a derékbőség és bioelektronikai mérés alapján számították ki.

Összesen 1 458, tizenkettő és tizenhét év közötti serdülő étrendjét és testalkatát vették górcső alá, akiknek adatait a serdülők táplálkozására irányuló keresztmetszeti vizsgálathoz rögzítették. Az összefüggés olyan tényezőktől függetlenül is fennállt, mint a fizikai aktivitás, a zöldség- és gyümölcsfogyasztás, a telített zsírsavak és a bevitt kalóriák mennyisége, valamint a nem. Az eredmények bizonyítják ugyan, hogy az európai kamaszok körében alacsonyabb testzsírszázalékkal jár együtt a csokoládéevés, ám nem vizsgálták a fogyasztott édesség mértékét.


Forrás: Medipress
2013. 11. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés