
Jane Muncke, John Peterson Myers, Martin Scheringer és Miquel Porta a Journal of Epidemiology and Community Health című lap hasábjain kongatta meg a vészharangot, ahol többek között az üdítőitalos palackokban is megtalálható formaldehidről állították azt, hogy köze lehet számos rákos megbetegedéshez. A szakemberek további vizsgálatokat sürgetnek, hogy a csomagolások előállítása során alkalmazott legalább 4000 különböző kémia anyagnak az emberi szervezetre és az embrionális fejlődésre gyakorolt hatásairól minél többet sikerüljön megtudni.
A kutatók szerint akár az elhízás, a cukorbetegség vagy a különféle neurológiai megbetegedések hátterében is ezek a veszélyes anyagok állhatnak. A szakemberek azonban számos nehézségbe ütköznek a vizsgálatok során, hiszen egyrészt nehéz összehasonlító elemzéseket végezni ott, ahol a teljes lakosság ki van téve a veszélyes anyagoknak, másrészt nagyon sok a kritikus, aki úgy véli, a probléma túl van dimenzionálva, és nem lenne szabad a lakosságot ilyen rémhírekkel ijesztgetni.
Dr. Ian Musgrave, az Adelaide Egyetem gyógyszerésze például nem igen hisz abban, hogy a műanyag palackokban található formaldehidtől bárki rákot kaphatnak, mivel ez az összetevő számos élelmiszerben eleve megtalálható, és ahhoz, hogy valakinek annyi formaldehid jusson a szervezetébe, amennyi egy almában magától megtalálható, legalább húsz liter műanyag palackos vizet kellene meginnia. Egy másik szakértő, dr. Oliver Jones, a Melbourne Egyetem előadója pedig azt hangsúlyozta, hogy a feldolgozott élelmiszerek többségében önmagában jóval több káros anyag – például túl sok zsír és só – található, mint amennyi a csomagolásukban, így inkább azok miatt kellene aggódni, és azok kellene intézkedéseket tenni.