2024. Június 18. kedd
Az Egyesült Államokban érvényes táplálkozási irányelvek szerint az elfogyasztott cukor mennyisége a napi kalóriabevitel maximum 25 százalékát teheti ki. Kutatók szerint azonban ez a mennyiség is túl sok, és növeli a szívbetegségek kockázatát.

Japán és amerikai kutatók 48, tizennyolc és negyven év közötti felnőttet kértek meg arra, hogy öt héten át jelentősen korlátozzák a cukorbevitelüket. Ezután két héten keresztül olyan üdítőitalokat kellett fogyasztaniuk, amelyek a napi kalóriabevitel 25 százalékát kitevő cukormennyiséget tartalmaztak fruktóz, magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), vagy glükóz formájában.

cukor, fruktóz, szívbetegségek

A Kalifornia Egyetem kutatói az ezt követő vizsgálatok során megállapították, hogy a két, fruktózt fogyasztó csoport tagjainak vérében megemelkedett az LDL koleszterin, a triglicerid, valamint az apoliprotein-B fehérje szintje – vagyis azoknak a komponenseknek az aránya, amelyek érelmeszedésre hajlamosítva növelik a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát.

Kimber Stanhope, a kutatás vezetője szerint az eredmények azt mutatják, hogy a napi energiabevitel negyedét kitevő cukorfogyasztás túl sok. A vizsgálat csak két héten át tartott, ezért nem világos, hogy az anyagcsere-változások hosszú távon is fennállnak-e. A szakember kiemelte, hogy a kormányzati irányelvekkel szemben az Amerikai Szív Szövetség is a kevés cukor fogyasztása mellett áll ki, és azt ajánlja, hogy a cukorbevitel ne haladja meg a napi kalóriamennyiség öt százalékát.

A glükóz (szőlőcukor) és a fruktóz (gyümölcscukor) közül az utóbbi édesebb ízű és hőállóbb, ezért az élelmiszeripar előszeretettel használja, ugyanakkor egyre több kutatás bizonyítja be róla, hogy a szőlőcukornál jóval veszélyesebb az egészségre nézve.


Forrás: Medipress/Vital
2011. 08. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés