A Kaliforniai Egyetem San Franciscó-i tagintézménye (UCSF) és a Kaliforniai Touro Egyetem kutatóinak tanulmánya a Journal of Obesity című szaklapban jelent meg. A tudósok azt találták, hogy már kilenc nap csökkentett cukortartalmú étrenddel vissza lehet fordítani a krónikus metabolikus szindróma tüneteit, egyebek között a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást - írta a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál. "A tanulmány egyértelműen megmutatta, hogy a cukor károsítja az anyagcserét. Ez a kutatás világosan jelzi, hogy a cukor szerepet játszik a metabolikus szindrómában, valamint az eddigi legerősebb bizonyíték arra, hogy a cukor nem kalóriaértéke és az általa okozott elhízás miatt káros" - hangsúlyozta Robert Lustig gyermekgyógyász-endokrinológus, a tanulmány egyik vezető szerzője.
A metabolikus szindróma olyan betegségcsoport, amelyet magas vérnyomás, magas vércukorszint, vastag deréktáji zsírréteg és a normálistól eltérő koleszterinszint jellemez. Ezek fokozzák a szívbetegség, a szélütés és a cukorbetegség kockázatát. Mára olyan kórok is megjelentek a gyerekeknél - 2-es típusú cukorbetegség, nem alkoholos eredetű májnagyobbodás -, amelyek szintén a metabolikus szindrómával függnek össze és korábban náluk ismeretlenek voltak.
A kutatók 43, 9 és 18 év közötti elhízott gyerek részvételével folytatták a vizsgálatot. Olyanokat választottak, akiknél a metabolikus szindróma legalább egy tünete jelentkezett. A résztvevők étrendjét kilenc napon át biztosították, korlátozták benne a cukor mennyiségét, de ugyanolyan arányban tartalmazott zsírt, fehérjét, szénhidrátot, és kalóriaértéke is akkora volt, mint a korábban otthon fogyasztott ételeké. Az étrend gyümölcsöt tartalmazott, a hozzáadott cukrot azonban tésztával, gabonafélékkel, kenyérfélével helyettesítették. "Gyerekmenüt" szolgáltak fel, például helyi boltban vásárolt pulykavirslis hotdogot, pizzát, de nem vettek cukrozott gabonapelyhet, süteményt, sem édesített joghurtot.
A gyerekek naponta mérlegre álltak, hogy ellenőrizzék, nem fogytak-e, ugyanis a cél nem ez volt. Ha mégis megtörtént, több, alacsony cukortartalmú ételt kaptak. "Jóllakottságról számoltak be, azt mondták, mintha sokkal többet ennének, pedig ugyanannyi kalóriát kaptak, mint korábban, csak sokkal kevesebb cukorral. Volt, aki úgy érezte, túletetjük" - mondta Jean-Marc Schwarz, a Touro Egyetem kutatója, a tanulmány másik vezető szerzője. Csupán kilenc nap telt el, mire a résztvevők minden anyagcsere-egészségi eredménye javult, az éhgyomorra mért vércukorszint például 5 ponttal, az inzulinszint pedig egyharmadával csökkent, miközben a gyerekek súlya nem változott.