2024. Szeptember 23. hétfő
Bár az Action for Sugar egészségügyi szakértői állítják, a cukor fogyasztása legalább olyan veszélyes, mint a dohányzás, Dr. Victoria Burley, a Leeds Egyetem Étkezési Epidemiológia tanszékének munkatársa szerint ez a fajta általánosítás ártalmas és félrevezető.

Őrület, hogy vannak, akik a cukrot a cigarettához és az alkoholhoz hasonlítják - nyilatkozta Dr. Burley - Ez finoman szólva is túlzás. A dohányzás rákkeltő hatása teljesen egyértelmű - az embernek elég csak megnéznie a statisztikákat, és láthatja, hogy a rákos halálesetek negyedének köze van a dohányzáshoz. Ez nagyjából 43 000 halálesetet jelent évente. És bár igaz, hogy a túlsúly szoros összefüggésbe hozható a daganatos, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, a cukor és az elhízás közti kapcsolat már nem ilyen egyértelmű. Ezért hát nem lehet teljes bizonyossággal állítani, hogy az emberek a cukor fogyasztásába halnak bele. Egyébként is nagyon nehéz pontosan lemérni, mennyi cukrot fogyasztanak az egyes emberek. A legtöbben ugyanis vagy nem tudják, mennyi cukrot esznek, vagy egyszerűen hazudnak a cukorbevitelükről."

A legtöbb, a cukor és az elhízás kapcsolatát boncolgató tanulmány az Egyesült Államokból származik, ahol mindent magas fruktóztartalmú kukoricasziruppal édesítenek. Az Egyesült Királyságban ezzel szemben az élelmiszeripar nem, vagy csak ritkán alkalmazza ezt az alapanyagot. Épp ezért túlzásnak érzem az általánosításokat. Bár vannak bizonyítékok, amelyek arra engednek következtetni, hogy kapcsolat van a cukros üdítők fogyasztása és a cukorbetegség között, a kettes típusú diabétesz kialakulási esélyeit a mesterséges édesítőszerekkel készült üdítők is mintegy 18 százalékkal növelik. A cukor rendkívül jótékony hatással lehet a fizikailag aktív, vagy hízni vágyó emberekre. Vannak, akiknek szükségük van az extra energiára. Emellett fontos tudni, hogy a '60-as évek óta a cukorfogyasztás évről-évre csökken, és édességekből és lekvárokból is egyre kevesebbet adnak el. Az igazság  tehát az, hogy a cukor nem feltétlenül ártalmas, ha az ember egyébként nem fogyaszt a napi ajánlott kalóriamennyiségen kívül felesleges plusz kalóriákat. Természetesen a túlevés zsírpárnák lerakódásához vezethet, ami már növelheti a krónikus betegségek kialakulási esélyét. Nem szabad mumusként tekinteni a cukorra, inkább a minőségi és megfelelő mennyiségű kalóriafogyasztásra kell odafigyelni. Ez az, amivel meg lehet fékezni az elhízás járványt szélesebb körben is.”


Forrás: Medipress
2014. 01. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés