Edinburghi kutatók hat éven át követték nyomon 35 és 84 év közötti emberek egészségi állapotát, aminek keretében olyan cukorbeteg és nem diabéteszes emberek adatait hasonlították össze, akik valamennyien májbetegség miatt haltak meg.
Az elemzés eredménye azt mutatta, hogy a cukorbetegek csoportjában minden negyedik ember (24 százalék) halt meg májrákban, míg a kontrollcsoportban 9 százalék volt ez az arány. Alkoholfogyasztásra visszavezethető májbetegségek ugyanakkor ritkábban fordultak elő a cukorbetegeknél (38 százalék), mint a másik csoport tagjainál (63 százalék). Utóbbit magyarázhatja, hogy a diabétesszel élőknek nem javasolt az alkoholfogyasztás, mert növelheti a vércukorszintet.
Mint Sarah Wild kutatásvezető, az Edinburghi Egyetem munkatársa a BBC-nek elmondta: "A nem alkoholos zsírmáj gyakoribbá vált mostanában, különösen a diabéteszeseknél. Az alapvető kockázati tényező a túlsúly, amely a 2-es típusú cukorbetegség rizikófaktora is egyúttal".
Az egészséges életmód csökkentheti a kockázatot, a megelőzés azért is különösen fontos, mert a kezelési lehetőségek igencsak behatároltak.