A Harvard kutatói korábbi amerikai, ausztrál, kínai és japán cikkek eredményeit elemezték ki a British Medical Journal legújabb számában megjelent tanulmányukban. A vizsgálatok követési ideje 4-22 év volt, és kezdetben az összesen 350 ezer résztvevő egyike sem mutatta cukorbetegség jeleit.
Qi Sun és munkatársai erős kapcsolatot találtak a rizsfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között, az összefüggés nőkben kifejezettebbnek bizonyult, mint férfiakban. A fehér rizs 158 grammos adagja mintegy tíz százalékkal növelte a kockázatot, és a kapcsolat dózisfüggőnek bizonyult.
A barna rizshez viszonyítva a fehér rizs alacsonyabb mennyiségben tartalmaz olyan összetevőket, mint a rostok, a magnézium, és vitaminok. Ezen tápanyagok járulékos bevitele csökkenti a cukorbetegség kockázatát. A fehér rizs, mely a világon legnépszerűbb rizsfajta, magas szénhidráttartalmú anyag, vagyis megemeli a vércukorszintet. Ismert, hogy az ilyen, úgynevezett magas glikémiás indexszel rendelkező anyagok bevitele elősegíti a cukorbetegség kialakulását.
A táplálkozási szakértők a rizs alternatívájaként inkább az olyan teljes kiőrlésű gabonatermékeket ajánlják, mint az árpa, illetve a dél-amerikai quinoa, melyek minden összetevőt finomítatlan formában tartalmaznak.